IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Сталев: Забраната за закупуване на земя да отпадне само за граждани на ЕС

В българското законодателство правилото за уседналост е формулирано доста неясно, твърди бившият служебен министър на външните работи

09:35 | 18.07.17 г. 2
Ст. Сталев: Забраната за закупуване на земя да отпадне само за граждани на ЕС

Забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци трябва да отпадне, поне що се отнася за граждани на Европейския съюз (ЕС) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), в която членуват Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев.

Той обаче е категоричен, че за хора от трети страни рестрикциите трябва да останат в сила и България трябва да запази правото си да преценява какво и на кого продава при малко по-специални режими.

„Това следва да е така, защото правото на ЕС не може да се прилага и по отношение на граждани от трети държави“, аргументира се той. 

Според него е проблем, че в законовата рамка правилото за уседналост е формулирано доста неясно, като не се разбира дали то важи и за европейски граждани или само за такива от трети страни. „Трябва да има корекция в текста на закона“, коментира още Сталев.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България.

С предложенията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи управляващите предлагат да отпадне спорния член 3в, който регламентира правото на собственост върху земеделски земи на чуждестранни физически и юридически лица.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че нормативният акт противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Припомняме, че преди дни стана ясно, че управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България.----не че ме кефи тиквата, но това изречение е подвеждащо и показва липса на всякакъв професионализам в журналиста писал тази статия.... припомнете моля истината, а не някакъв измислен от вас фейк нюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Ама, разбира се, че само за граждани на ЕС трябва да отпадне ограничението! Друго въобще и не трябва да си помисляме. Общото европейско законодателство предполага реципрочност, равнопоставеност и това е справедливо. Не може да важи за държави, с които нямаме такива двустранни отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още