IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилизира ли се китайската икономика?

Кредитният ръст се забавя, но водещите индикатори на реалната икономика бележат подобрения, смятат експертите от UBS

15:40 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Стабилизира ли се китайската икономика?

Китайската икономика се стабилизира, въпреки свиването на кредитирането в Поднебесната империя, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на анализ на агенция Bloomberg.

"Можем да кажем, че в китайската икономика се забелязва известна стабилизация. Чуват се и мнения, че правителството, в условията на ниска инфлация, има възможност да прибегне до нови стимулиращи мерки. Засега обаче единственото, което предприеха, е това, което Bank of America нарече "малък стимулационен пакет"", отбелязва редакторът в Bloomberg Стивън Енгъл.

Пакетът включваше данъчни облекчения за малките компании, ускорено изграждане на железопътни линии, както и други целенасочени програми, например заемът от 41 млрд. долара, който беше отпуснат от Земеделската банка на регионалното правителство в Шанхай. Той имаше за цел да финансира изграждането на свободната зона за търговия, както и строежа на местния Disneyland.

Може да се окаже обаче, че финансирането на подобни проекти ще е доста трудно в една среда на регулирано държавно свиване на кредитите, което видяхме през лятото. Данните на Bloomberg показаха, че китайските компании, които не разполагат с първокласен кредитен рейтинг от ААА, са пласирали най-малкото количество облигации в последните 17 месеца. Те имат високи оперативни разходи и в момента не изпитват нужда от разширяване. Особено имайки предвид и правителствените "спирачки" за свръхкапацитета в толкова много индустрии.

Ако погледнем статистиката за общото финансиране на бизнеса в Китай, последните данни за новоотпуснатите кредити показват, че през юли те се понижават до най-ниските си нива в последните 21 месеца. Общото финансиране, което включва сенчестото банкиране, както и кредитите и продажбите на облигации, регистрира понижения във всеки един месец след рекорда, достигнат през месец март тази година. Това показва, че натискът върху сенчестото банкиране е реален и постоянен, както и че тези суми се връщат обратно към традиционните банкови канали.

Икономистите на UBS са на мнение, че крайният резултат от всичко това ще е положителен. Кредитният ръст наистина се забавя, но през юли показателите на реалната икономика, като вътрешното потребление и експортa, се подобряват.

От френската банка Credit Agricole също са на мнение, че китайската икономика вече е преминала най-трудния етап и производството нараства заради очакваното възстановяване на търсенето, подкрепено от евентуалните правителствени стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още