IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпите ни водят към високите етажи на световната икономика

Иновативните компании се изкупуват от големите фирми, за да допълват производствените им възможности, обяви проф. Георги Чобанов

18:28 | 04.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да реагира бързо, защото стартъпите и Четвъртата индустриална революция ще ни позволят да
влезем във високите етажи на световната икономика. Уникални са възможностите и те зависят до голяма степен от интелектуалния потенциал. 

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria основателят и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Чобанов. 

„Стартъпите започват с един компютър, добавената стойност е интелектуална стойност", обясни той. "Неслучайно стартъпите възникнаха сега. Това са компании, които внасят новости. В момента те се изкупуват от големите компании, които предпочитат да не провеждат развойна дейност, а да закупят един такъв иновативен стартъп, за да допълва производствените им възможности“.

Според проф. Чобанов иновативните компании налагат нов продукт, а това обикновено е много рисково.

„Затова много малко от стартъпите успяват, но тези, които успеят отиват на глобално ниво“, смята ученият. 

Той подчерта, че Министерството на икономиката е инициатор в тази област и подпомага процеса.

„Обществото е ангажирано, отделят се пари на национално ниво. На прав път сме! Профилът на икономиката ни се движи в правилната посока“, категоричен е проф. Чобанов.

По думите му Четвъртата индустриална революция ще има драматични социални последствия.

„От една страна е хубаво, че роботите ще ни вършат работата, но възниква въпросът „Няма ли да станем ние самите излишни? Роботите не вършат вече само рутинна работа, а и аналитична такава. Много хора ще останат без работа. Естествено е тези хора да се преквалифицират“, посочи той.

„Това масовото производство ще доведе до масова задоволеност. Неслучайно вече се говори за базов доход, има страни, готови да го въведат, провеждат се експерименти с него в някои страни. Това значи, че на всички ще бъде осигурен базов доход, като хората могат дали да се занимават с производствена дейност или да се отдадат на развлечение“, допълни проф. Чобанов. 

Той напомни пътя на човечеството в индустриализацията.

“Първата индустриална революция се характеризира с парната машина, която замества човешкия труд или животинската тяга. Втората индустриална революция се отличава с масовизиране на производството чрез въвеждане на поточните линии, като паралелно с това се появява електричеството. Третата пък е изобретяването на компютъра като основа на изкуствения интелект. Четвъртата е обединение на предишните. Тя е свързана с роботизация и създаване на роботи с електронен мозък. Така в машината се влага мозък и тя става човекоподобна. С една дума тя е дигитализиран робот. Цикълът драматично е скъсен“, обясни професорът.

Като пример той посочи банкомата, кафемашината, които ползваме в ежедневието си, но и изцяло роботизирани предприятия.

Вижте целия разговор!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
мъск на който се възхищаваш в другата статия, занеш ли кааа е тръгнал ? .... та си писал, писал ... аеее и да мислиме малко, а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Предприемачеството е атрибут на един отиващ в историята обществено-икономически строй - капитализма. По същия начин преди 400-500 години, когато са започнали да се налагат капиталистическите отношения, феодалите са недоволствали, че се потъпкват принципите на наследственото благородничество и че изпадат в зависимост от случайно забогатели пейзани... Социализмът е неизбежен!А стартъпите са поредното балонче, надуто от лишените от въображение тъпоглави, лишени от въображение подражатели... Винаги някой умен и оригинален мозък измисля нещо, което е сигнал за стадото да се юрне по стъпките му. Резултатите са лесно обясними от позициите на вълновата теория и по-специално - явлението "фадинг, фейдинг", или затихване на вълните... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Водят ни към унищожаване на предприемачеството и носенето на елементарна отговорност. Към нищо друго.Водят до тотално закърняване на предприемаческия инстинкт.Водят то унищожаването на стремежите нещо да се направи по-добре и фокусирането на вниманието изцяло върху парите. До това водят стартъпите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още