IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статуквото в Северна Америка ще се запази и с новото търговско споразумение

Вероятно ще има безтарифна обмяна на стоки между Мексико, САЩ и евентуално Канада, прогнозира Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа

12:51 | 29.08.18 г.
Статуквото в Северна Америка ще се запази и с новото търговско споразумение

В новото търговско споразумение, ако се подпише въобще, основните неща от НАФТА ще останат същите. Това е мнението на Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това означава безтарифна обмяна на стоки между Мексико, САЩ и евентуално Канада, ако се включи“, прогнозира Нестор, който смята, че новото споразумение ще бъде една преработена НАФТА, независимо как ще се казва.

„Новостите засягат основно автомобилния сектор. 75% от стойността на колите, произведени в Северна Америка, трябва да са със северноамериканско съдържание или частите да бъдат произведени в Северна Америка. 45% от автомобилните части или стойността на колите трябва да бъдат произведени на места, където заплащането е минимум 16 долара на час. Това всъщност е добра новина за Канада и САЩ“, обясни експертът.

Според него цялото упражнение, което прави Тръмп, всъщност има за цел да прибере част от автомобилната индустрия обратно в САЩ. „А доколко ще успее, не е ясно“, каза Алекс Нестор.

"Това прави автомобилни компании като Chrysler, Ford и General Motors нервни в момента, тъй като техните вериги на доставки са така направени, че и трите държави са включени – САЩ, Канада и Мексико. Те се надяват, че в края на краищата, ще се стигне до едно споразумение, което ще запази тяхната конкурентност, т.е. да продължат да произвеждат коли на достъпни цени за северноамериканските клиенти", заяви той.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още