Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Стефан Бумов: За предприемачите трябва здравословна екосистема

Българинът трябва да придобие самочувствие, за да реализира идеите си в бизнеса, съветва директорът на HeleCloud

гледано: 3961   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Предприемачеството се влияе от множество фактори, за да може да се изгради една здравословна екосистема
, която да стимулира и да дава възможност на предприемчиви хора да създават нови компании в различни сектори. Един от основните фактори са достъпът до финансиране, държавните политики за стимулиране на нов бизнес, както и историческата обусловеност българинът да поема инициатива и смело да реализира своите идеи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на консултантската технологична компания HeleCloud.
Още по темата

Според него предприемачеството е било рестартирано след промените през 1989г.

„Първата вълна предприемачи са хора, които са самоуки, стъпвайки в нищото, без ясна законова база и непридвидимост на икономическата и политическата среда“, посочи Бумов. Той е на мнение, че българите предпочитат да имат държавна работа, защото при нея усещат сигурност, но възнамеряват да стартират бизнес през следващите години.

Българинът е с ниско самочувствие и това го спира да вземе решението да започне бизнес. Но той има висока оценка спрямо другите икономики и се притеснява от провал“, смята главният оперативен директор на HeleCloud.

По думите му хората, които търсят реализации, са извън статуквото, защото стъпват на установен опит, след това придобиват увереност, че биха могли сами да започнат бизнес.

„Предимствата в предприемачеството са в това, че хората, които са извървели път в трудни икономически условия, могат да се справят в една негостоприемна среда", смята Бумов и посочва предизвикателствата пред предприемачите – липсата на съществуващи мостове между реализиралите се представители на бизнеса, които да предават натрупания опит на младото поколение.

„В училищата има часове по предприемачество, но ще мине време, докато това поколение успее да влезе в активната икономическа дейност“, допълни още той.

Стефан Бумов потвърди, че темата за достъпа до финансиране в България се развива бързо през последните години. Той спомена за наличието на различни програми и фондове за рисково инвестиране и стимулиране на предприемаческите идеи.

„В България трудно се стига до инвестиране – особено в първоначалните етапи на бизнеса, това се случва през чужди фондовe, информира Бумов и посочи две причини за това. – Едната причина е, че доста голяма част от нашите предприемачески бизнеси са ориентирани за вътрешен пазар, а другата, че над 50% от бизнесите в страната са в сектори с ниска добавена стойност, които не са атрактивни."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите