IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Скоро ще видим по-висока инфлация и по-слаба лира в Турция

Има едно нещо, върху което политиците в България не могат да оставят малките си лепкави пръсти, и това е валутният борд, каза експертът

09:55 | 05.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в конституцията на Турция, приети с референдума за дейността на централната банка, означават, че централната банка ще е още по-зависима, отколкото е сега. Тя по принцип не е толкова независима, защото политиците имат голямо влияние върху нея и това е реален проблем. Това каза проф. Стив Ханке в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ердоган ще има още по-голяма власт върху операциите на Централната банка и паричната политика", добави още той.

Експертът обясни още, че в момента в Турция има таргет на инфлацията от 5%, но тя е доста по-висока. „Това е така, защото политиците и в частност Ердоган винаги искат Централната банка да намалява лихвените проценти и да държи инфлацията висока. Те си мислят, че като има висока инфлация, ще стимулират икономиката, а количествената парична теория просто казва, че промените в предлагането на пари или темпът на растеж на парите в обръщение се отразява на номиналния вътрешен продукт“, добави Ханке.

По думите му, ако бъде увеличено паричното предлагане, това, което се случва, е по-висока инфлация.

„Затова смятам, че може да очакваме още по-бързо увеличение на предлагането на пари, тъй като Ердоган ще създаде натиск върху турската централна банка.  Ще видим по-висока инфлация в Турция и съответно по-слаба лира. Ситуацията сега наподобява случващото се в началото на 90-те години. Тогава Турция беше осмата държава с най-висока инфлация в света“, каза още Стив Ханке.

Той припомни, че и България имаше лошо десетилетие през 90-те години. Преди да се въведе валутния борд, който да държи нещата под контрол, средното ниво на инфлация при вас беше 111%, бяхте шестата страна с най-висока инфлация в света, допълни експертът.

„Има едно нещо, върху което политиците в България не могат да оставят малките си лепкави пръсти, и това е валутният борд, като това трябва да направят и в Турция. За съжаление, те са поели в абсолютно противоположна посока, след като Ердоган поставя ръка върху Централната банка, което ще доведе до още по-висока инфлация и още по-слаба валута“, обясни Ханке.

Вижте целия разговор тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 6 години
щом си рекъл, за март инфлацията им е 11% :) и за последните 3 години не е падала под 7%, *** ти знаеш повече от статистиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още