IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Атанасова: Очаква ни слаб летен туристически сезон

Секторът да бъде включен в Националния план за възстановяване, за да се избегнат масови фалити, искат от БАТА

16:23 | 23.03.21 г. 2
Светлана Атанасова: Очаква ни слаб летен туристически сезон

Предстоящият летен сезон у нас се очертава слаб. Нашите съседи са много по-бързи и по-гъвкави в привличането на туристи - Гърция вече обяви начина, по който ще се влиза на нейна територия и въпреки че това все още подлежи на одобрение от Европейския съюз, в момента Гърция е страната с най-много записвания. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светлана Атанасова от Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА).

През зимния туристически сезон в България няма почти никакви туристи от чужбина заради ограниченията на полетите и сроковете за карантиниране, обясни гостът. 

„Сезон 2020-2021 г. бе сезонът на българския турист. „Все още не е ясно каква ще бъде европейската практика за изискванията за здравния сертификат. Надявам се да се водят и преговори с важни за нас пазари като Русия и Турция.

Не сме в регулярен пазар и бързите реакции дават желаните резултати“, обясни Атанасова.

По думите ѝ българският бизнес е готов за новия сезон, но „поизостанахме като политика“, която е водеща в ситуации като пандемията.

Много важно за икономиката е туристическият сектор да бъде включен в Националния план за възстановяване, за да се избегнат масови фалити, смята Атанасова.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Въвеждането на Патрули с Кучета, надушващи КОВИД -19 ( COVID-SNIFFER DOGS ) на възлови места, ще ликвидира пандемията само за 2-3 седмици и ще икономиса милиони за лечение, лекарства, ваксини.Също така гермицидни UV-лампи които убиват всички вируси и бактерии могат да се поставят навсякъде, особено в транспорта, училищата, детските градини, магазините, заведенията. Струват по пет долара парчето.Туризмът може да открие спокойно до месец , на ниво брой посещения отпреди пандемията, че и отгоре.https://***.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-sniffer-do-idUSKBN2A32Q4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Прекалихте със застрояването и на Банско и на Черноморието. Не са хубаво нещо фалитите на теория , но на практика биха били чудесни за бъдещето на туризма у нас. Пазари като Русия и Турция не са платежоспособни. По-добре европейци дори и по-малко (и по-добре по-малко и по-платежоспособни). За какво ни е масов туризъм тип Турция...това е символ на бетон и претрупани плажове. Безсмислено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още