IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свобода Коджаманова: Пазарът на имоти се възстановява

Сделките в София се увеличават с 27% през 2020 г., показва проучване на Colliers България

20:15 | 09.08.21 г. 5
Свобода Коджаманова: Пазарът на имоти се възстановява

Пазарът се възстановява, a коронакризата ускори процеса на потребление и промени нагласите за живеене в по-качествена среда. Високата активност е една от предпоставките за увеличаване на цените на имотите. Това сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Свобода Коджаманова, мениджър "Жилищни площи" в Colliers България.

„За второто тримесечие на 2021 г. в София са сключени 9736 покупко-проджаби на всички видове имоти, което е 53% ръст спрямо същия период на миналата година. Ако сравним данните с второто тримесечие на 2019 г. повишението на сделките пак е впечатляващо – с 27%“, твърди Свобода Коджаманова. 

Тя обясни, че за високата активност от април до юни тази година пък влияние оказват сделките с ново строителство, които са били на предварителен договор последните 1-2 години, но едва сега са финализирани с нотариален акт за покупко-продажба.

Влияние върху жилищния пазар в региона оказва и високата пренаселеност и желанието да много хора да живеят в самостоятелно жилище.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
След всяка една сключена сделка пускат по една подобна платена статия, че видите ли пазарът се възстановявал...Набуталите се да не се чувстват много прекарани.По спомени той пазарът се възстановява 20 години. Ама от какво се възстановява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 2 години
На въпроса ... "кое бележи по-голям ръст, цените на имотите или заплатите" ... отговорът бе уклончив, типично за човек от сектора. На въпроса ... "няма ли опасност да се повтори ситуацията от 2008 г., когато всички купуват като полудели на високи цени" ... отговорът е, че продавачите в момента също се чудели, дали пък да не изчакат, за да продадат на по-високи цени след това. Е това ако не е пълен абсурд при този ръст на цените!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Е, при сравнение в Ковид - блокадите и 500% да е - все тая :)Броят сделки продължава да е смехотворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
rabotniat
преди 2 години
53% ръст на сделките му вика умерен растеж, тази жена чува ли се какво говори. Иначе този процент е умопомрачителен. Балоняк от всякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
ако централната банка спре да печата пари и да потиска лихвите, партито на Wall Street ще свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още