IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събев: Централните банки не са над закона

Казусът в Словения ще се потули, но ще изплува подобен в Испания, може би и в Полша или Австрия

09:53 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банки трябва да съществуват за нуждите на обществото, а не обратното. Те като институция няма как да са над закона. Това каза икономистът Димитър Събев в eфира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria

„Темата за независимостта на централните банки се дискутира много рядко. Според мен обаче няма нещо, което да е над закона. Централната банка трябва да съществува за нуждите на населението, а не населението да съществува за нуждите на централната банка. Тя е институция на обществото и не може да е над закона“, заяви Събев.

Той коментира обвиненията от страна на ЕЦБ, че словенските власти са накърнили независимостта ѝ. По думите му в случая става дума за това, че централната банка е настояла определен клас облигации да бъде обявен за лоши облигации – на стойност 257 млн. евро. Според прокуратурата обаче централната банка е надвишила нуждата да действа при кризата от 2013 г. и така всъщност е подействала като нейн катализатор. 

Събев отчете, че икономиката на Словения е много специфична, тъй като има успешна и просперираща икономика с голям износ, но в същото време делът на държавната собственост, включително в банковия сектор, е много голям.

„Оставката на финансовия министър идва на фона на спекулации, че неговата дясна ръка е замесен в натиска за приватизация на едно много национално и печелившо пристанище", обясни икономистът. „Това, което се случи при кризата през 2013 г., изкара на дневен ред доктрината на приватизацията. За раздържавяване са насрочени около 50 големи предприятия“, обяви икономистът.

Според него казусът ще се потули, тъй като Словения е малка държава, в която хората не са настроени революционно. „Скоро той ще изплува отново в Испания, може би в Полша или Австрия, които няма да са съгласни да играят по тези правила. Тогава въпросът дали централната банка е над закона ще стане много сериозен", допълни Събев.

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да даде Словения на съд, след като полицията иззе документи от централната банка на страната - необичаен конфликт между властите и една от най-уважаваните институции в еврозоната. На 6 юли словенската полиция претърси търговски помещения на четири места в Любляна, включително централната банка, събирайки доказателства по предварително разследване във връзка с предполагаеми нередности при банковата реформа през 2013 година. 

Полицията е иззела информация от компютъра на управителя на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, както и от компютрите на бивш заместник-управител и на част от персонала.

Словенската полиция уточни, че разследването е свързано с оценка на една от банките, спасени от държавата през 2013 г., според която банката е можела да се освободи от задълженията си към притежателите на подчинени облигации и подчинен дълг (с второстепенен приоритет) на стойност 257 млн. евро. 

През 2013 г. предишното правителство трябваше да налее над 3 млрд. евро в местните банки, за да ги предпази от крах под натиска на огромно количество лоши заеми. Така страната се размина на косъм от международен спасителен заем, припомня агенцията.

Като част от преструктурирането в банковия сектор подчинени дългови книжа за около 600 милиона евро бяха заличени в пет банки. През 2014 г. по този повод Словенската асоциация на малките акционери заведе няколко дела срещу централната банка и търговски банки. Случаите още не са приключили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още