Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Технологичните компании стават все по-атрактивни за сливания и придобивания

Геополитически причини действат положително на българския IT сектор, посочи Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus

гледано: 1893   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Геополитически причини действат положително на българския IT сектор. Това е мнението на Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocuc, изказано в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с придобиването на софтуерния разработчик Upnetix от ScaleFocus Пламен Цеков разкри, че Upnetix е обявено за най-динамичната IT компания. Нивата на ръстове са завидни. Създали са силен екип, който може да расте. С дружеството сме си партнирали по наши проекти, те са били наши подизпълнители, организационните ни култури са доста близки. Upnetix е една 50-те сертифицирани Google агенции. Мобилните приложения са силата на Upnetix, категоричен е експертът.

Още по темата

"В ScaleFocus правим около 40% органичен ръст. Чред сделката с Upnetix на практика подсилваме този ръст. Заедно двете компании разполагаме с 600 служители", информира той и посочи, че компанията ScaleFocus прави към 35 млн. лева оборот, но заедно с Upnetix до края на годината може да постигне над 40 млн. лева,.

Изпълнителният директор на ScaleFocus коментира, че през последната година има засилен ръст на интереса към компании, които са минали някакво ниво на развитие.Технологичните компании са атрактивни за сливания и придобивания, като една от най-важните причини за това в момента е геополитиката. Това е възможност, която IT секторът може да оползотвори.

"Определено не смятаме да правим големи промени в дружеството Upnetix. ScaleFocus ще има два офиса в София, за да се намали времето за пътуване до работното място. Искаме да обединим добрите тактики от двете компании на по-високо ниво", разкри Пламен Цеков.

Той напомни, че българската аутсорсинг асоциация си е поставила за цел да е водеща в сферата на аутсорсинга и IT.

“Едно от важните неща е работа в посока подобряване на образователната система и професионалната квалификация в самите фирми. Друг сегмент е привличане на българските емигранти, чуждестранни емигранти да дойдат да работят в България и да се повишава БВП на страната. Аутсорсинг индустрията е притисната от обема на квалифицираните хора. Браншовите асоциации следва да направим така, че България да стане привлекателно място. Да бъде Швейцария на Балканите в сферата на IT", съветва специалистът.

По повод откриването на нова софтуерна гимназия в Бургас Пламен Цеков смята, че това е един от светлите примери.

Той ракри, че там също участва Българската аутсорсинг асоциация и той лично като представители в надзорния и управителния ѝ съвет.

“Адмирираме усилията на община Бургас да направят нещо такова, което успя да привлече много ученици още в първия сезон на откриване. Средата там предполага развитие. Други общини и институции трябва да видят този светъл пример и да го репликират на други места”, обобщи Пламен Цеков.

Случая с напускането на Instagram от двамата му основатели той не приема за "супер нестандартна новина".

“Преди много години Стив Джобс по подобни причини излезе от Apple. Основателите на една компания имат мисия да създадат компания и дадат тона. Една компания, която се развива, претърпява много фази на растеж. Ролята на основателите винаги се променя и в един момент може да се изчерпи оперативно като управители. Това е съвсем нормално, коментира изпълнителният директор на ScaleFocus.

Повече по темата вижте във видео материала.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да започваме залагания, коя е следващата BG IT компания, която ще бъде придобита !

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?