Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Технологията блокчейн създава нови модели в индустрията

Технологията осигурява прозрачност, скорост и сигурност, обявиха предприемачите Емилиян Енев и Емил Стоянов

гледано: 1736   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Технологията блокчейн предоставя сигурност, прозрачност, ефективност и отваря възможност за създаване на нови бизнес модели, казапредприемачът Емилиян Енев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Блокчейн технологията може да се бъде определена като база данни за много компютри, които работят в една мрежа и които валидират помежду си определени операции или трансакции.

Според Енев потенциалът пред тази технология е огромен и тепърва ще се откриват областите на приложение, като компаниите тепърва ще се ориентират как тя да бъде внедрена. Той посочи, че засега технологията е на ранен етап на развитие и постоянно се подобрява и надгражда.

Още по темата

„По отношение на бизнеса блокчейн технологията позволява на бизнеса да има много по-добра видимост и прозрачност при операции, които се извършват с други партньори. Има смисъл да се въведе там, където има взаимодействие с повече партньори по веригата  на доставки, там където  се работи с други организации, когато се споделят данни с тях, за да се случва това по един сигурен и надежден начин“, подчерта предприемачът. 

По думите му фирмите имат възможност да извличат полза от данните, които вече са били създадени.

Сред основните предимства на технологията той посочи сигурността – данните се записват в мрежа, където присъстват за всички участници и не могат да се манипулират, защото се записват по хронологичен ред и се копират от  всички компютри в мрежата.

„Друго предимство е прозрачността и видимостта и блокчейн работи там, където действително е важен сигурният и споделен достъп до данни, там, където всеки иска да се увери в истинността на някакви факти. Много важно предимство е скоростта на изпълнение на трансакциите“, подчерта той.

Предприемачът Емил Стоянов посочи и още едно полезно приложение на блокчейн – при нужда от краткосрочен работен капитал.

„Може да използвате договора за доставка с дадена фирма като обезпечение за вземане на краткосрочен заем от други участници в мрежата. В момента, в който фирмата, на която доставяте, плати фактурата, автоматично част от сумата се приспада и се връща към участниците, отпуснали кредити“, обясни той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско