IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темповете на растеж на IT сектора са добри, посочи експерт

Средата за стартъпи е изключително динамична, с много възможности за добри инвеститорски решения, смята Антон Тодоров от A Data Pro

18:08 | 15.08.18 г. 1
Темповете на растеж на IT сектора са добри, посочи експерт

IT индустрията е от съществена важност за България. Тя генерира висока добавена стойност в страната, а и в много голяма степен формира възможности за повишаване на трудовата заетост. Към момента темповете на ръст на сектора са добри. Това каза Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че имаше тенденция IT компаниите да са съсредоточени в столицата, но посочи, че към момента се наблюдават и множество компании, отварящи офиси в различни градове в страната.

„Съсредоточаването на компаниите от IT сектора в столицата не беше случайно. Все пак най-много кадри на пазара на работна ръка има именно там. В допълнение към това са и множеството университети, които подготвят нови кадри. Тази тенденция към момента е прекъсната. Компаниите не са съсредоточени само в София, а и в малките градове. Водещото при избор на град е работният му потенциал. Добър работен потенциал има не само в София“, коментира IT експертът.

Според него привличането на кадри в IT сектора може да се постигне и чрез преквалификация на служители, заемащи работни места извън него. Вариант е и представянето на България като място с добри възможности в тази сфера пред хора, напуснали страната, с цел завръщането им.

„Тези варианти изискват инвестиции и обучение, но са подходящи и може да сработят“, добави Тодоров.

Експертът посочи, че в България има множество чуждестранни инвестиции в сектора. Той поясни, че те са както в създаването на нови компании в страната, така и в преместването на конкретни дейности на компании.

Средата за стартъпи в България Тодоров определи като „изключително динамична“ през последните години и с много възможности за добри инвеститорски решения.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Мисля, че е време и аз да става ИТ :)Предложения с какво да вляза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още