Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Темповете на растеж на IT сектора са добри, посочи експерт

Средата за стартъпи е изключително динамична, с много възможности за добри инвеститорски решения, смята Антон Тодоров от A Data Pro

гледано: 1261   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

IT индустрията е от съществена важност за България. Тя генерира висока добавена стойност в страната, а и в много голяма степен формира възможности за повишаване на трудовата заетост. Към момента темповете на ръст на сектора са добри. Това каза Антон Тодоров, директор бизнес развитие на A Data Pro, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Той припомни, че имаше тенденция IT компаниите да са съсредоточени в столицата, но посочи, че към момента се наблюдават и множество компании, отварящи офиси в различни градове в страната.

„Съсредоточаването на компаниите от IT сектора в столицата не беше случайно. Все пак най-много кадри на пазара на работна ръка има именно там. В допълнение към това са и множеството университети, които подготвят нови кадри. Тази тенденция към момента е прекъсната. Компаниите не са съсредоточени само в София, а и в малките градове. Водещото при избор на град е работният му потенциал. Добър работен потенциал има не само в София“, коментира IT експертът.

Според него привличането на кадри в IT сектора може да се постигне и чрез преквалификация на служители, заемащи работни места извън него. Вариант е и представянето на България като място с добри възможности в тази сфера пред хора, напуснали страната, с цел завръщането им.

„Тези варианти изискват инвестиции и обучение, но са подходящи и може да сработят“, добави Тодоров.

Експертът посочи, че в България има множество чуждестранни инвестиции в сектора. Той поясни, че те са както в създаването на нови компании в страната, така и в преместването на конкретни дейности на компании.

Средата за стартъпи в България Тодоров определи като „изключително динамична“ през последните години и с много възможности за добри инвеститорски решения.

Вижте целия разговор във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Мисля, че е време и аз да става ИТ :)Предложения с какво да вляза?

Още от Bloomberg TV
Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите