IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Има сериозен спад на лихвите по потребителските кредити

Строителите ще трябва да намалят цените на жилищата, ако искат добри продажби, твърди експертът

21:35 | 28.08.18 г. 4
Тихомир Тошев: Има сериозен спад на лихвите по потребителските кредити

При потребителските кредити спадът на лихвите през последните 3 години е доста по-сериозен от спада на лихвите при ипотечните кредити. Заради голямата конкуренция част от банките свалиха лихвите по потребителските кредити, тъй като се търсят нормални лихвени нива. Потребителите могат да са спокойни, тъй като лихвите в сегмента ще останат на настоящите си нива от 5 до 7%. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център".

Относно пазара на имоти в страната, той посочи, че ще бъде стабилен, с по-малък обем на сделки и по-малък обем изтеглени ипотечни кредити. Строителите ще трябва да намалят цените на жилищата, ако искат добри продажби и интерес от купувачите, каза още Тихомир Тошев. 

„От 2015 г. досега се наблюдаваха само ръстове, но пазарът в България не е толкова голям. Броят на купувачите намалява, което ще доведе до понижение на цените на жилища. Голяма част от нуждаещите се от жилище сключиха сделки през последните 3 години“, посочи експертът.

В София тези, които реагират бързо и понижават цените на апартаментите, ще увеличат продажбите си, прогнозира Тошев.

Строителите, които оценяват добре пазарната ситуация, ще коригират цените си, тъй като в момента има издадени доста разрешителни за строеж. През следващата година ще излязат нови големи проекти, особено в София, както и в другите големи градове, категоричен е той.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
*** и турците работещи в чужбина ще се усетят и ще има пук балонче. Гарантирам. Сега купуват още соц набори по 120 000. Няма такива сред по-младите. Още не се е намесила демогр. катастрофа. 57000 деца за 2017та. БГ умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Човека ти обяснява че пазара, тоест купувачите си имат предел и като количество и като покупателна способност. Купувача иска добри цени, не го интересува кой как строял и какви пречки имало. Като не можеш да осигуриш добри цени на апартаментите си, няма да продадеш. Пазара на жилища в София, а и в цялата страна е един огромен имотен балон. Надуха го и имотните агенции с платени статии за ръст на цените и банките също с лихвената си политика, както и алчността на строителните фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Тъй тъй, понеже цените са нормални - няма продажби :)Не става с голи лафове да се помпат цени вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
ert
преди 5 години
Господинът сериозно ли? Ако догодина се започне с нормализирането на лихвите в ЕС, защото ако не стане скоро инфлацията вече я виждаме, тогава лихвите едва ли ще останат такива още 3г. Отделно, при повишаващи се лихви ще се стимулира производствената инфлация, която сега е силно подтискана от нулевите лихви, лесен и евтин ресурс, малки разходи, ниски цени.А за жилищата, цените са нормални и едва ли ще спадат. Основно защото сме в БГ-то, само който не е строил тук не знае какви са бюрокрацията и пречките да строиш. Трябват здрави нерви и силни връзки ако не искаш да те спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още