Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Тол системата може да следи и насочва трафика, съветва специалист

Ако не предлагаме качествена услуга, трафикът може да ни заобиколи, смята Веселин Грозданов от Клъстър "Зелен транспорт"

Тол системата може да следи и насочва трафика, съветва специалист

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

гледано: 1895   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Щом ще изграждаме толкова модерна тол система чрез сателитно позициониране, тя би могла да следи и какъв е трафикът. В определени часове да се стимулира преминаването през републиканската пътна мрежа, а в часове с пиков период на използване - да се повишава цената, за да се намали трафика.

Това съветва Веселин Грозданов от Клъстър "Зелен транспорт", което той изрази в предаването „Бизнес старт“ на Вloomberg TV Bulgaria.

Експертът напомни, че преди да се отворят ценовите оферти, бяха предвидени 200 млн. лева за изграждане на тол система.

Още по темата

“Но тя ще струва с 50 млн. лева по-малко, което е добре за бюджета на държавата и за данъкоплатците”, смята Грозданов.

Очакванията са, че чрез новата система приходите ще бъдат между 800 млн. и 1 млрд. лева на година. "Но тази система има и много разходи, които трябва да се изплащат всяка година за поддръжката ѝ", припомни експертът.

Той прогнозира, че ако се сложи много висока цена за преминаване през нашите пътища, но не предлагаме достатъчно качество, трафикът може да ни заобиколи и местният бизнес ще трябва да изплаща тази система.

„ЕС казва, че трябва да се изгради в цяла Европа единна система за таксуване. В момента из цяла Европа са различни системите, с различни бордови устройства и различно отчитане“, напомни експертът от Клъстър "Зелен транспорт" и допълни, че в Западна Европа системите са по-модерни, отколкото в Източна Европа.

„Питаме се дали имаме нужда от такава модерна система, при положение, че нашите съседи – сърби, хървати – са на бариерен принцип чрез билет. Но България е част от ЕС, трябва ли да внедряваме система, която после да се налага да я модернизираме“, риторично попита той.

Вижте повече във видеото

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Сергей Игнатов: Новото лидерство се базира на хуманитарно знание