Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Транспортът е с най-голям потенциал в българо-грузинските икономически отношения

Пускането на директни полети между София и Тбилиси ще развият бизнес отношенията и туризма на двете страни, смята грузинският икономически министър

гледано: 2752   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

„България може да се превърне в портал от Грузия към Европа и от Азия към Европа“. Това заяви Гиорги Кобулиа, грузинският министър на икономиката, по време на своето гостуване в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Вече съществува добра свързаност между двете страни през Черно море чрез товарни кораби и фериботи и потенциалът за увеличаване на интензивността им е много голям. Важно е пускането на директни полети между София и Тбилиси, които ще развият бизнес отношенията и туризма. Това ще бъде изключително важно за подпомагане и на производствения сектор. Директният полет ще отнеме около 4 часа“.

Има множество сфери, които имат голям потенциал – на първо място е транспортният сектор, посочи Кобулиа. "Знаем, че Грузия е между Азия и Европа и стратегията ни е да я превърнем в транзитен хъб и да се възползваме от северния коридор между Азия и Европа. И тук виждаме сериозен потенциал за съвместни действия с България. Други сфери, в които двете страни биха могли да си сътрудничат успешно, са интернет свързаността и увеличаването на трафика на данни, както и в производството, главно на текстил и дървени мебели", допълни той.

Според Кобулиа развиването на транспортен коридор между Азия, Кавказ и Балканите ще помогне значително за икономическото развитие.

„Ние сме на 6-то място по отношение на улеснение на бизнеса в света. Много се гордеем, ключът към успеха е въвеждането на правна регулаторна рамка. Ние сме на 4-то място по ниски данъци, което подпомага бизнес средата. Имаме най-бързите процедури за регистриране на нова компания. Премахнахме повечето ненужни процеси за регулиране на бизнеса, което го улеснява. В момента дори отстранихме данъка върху дохода от реинвестирани доходи, което помогна значително за увеличаване на инвестициите в Грузия".

Грузинският министър на икономиката подчерта, че Грузия привлича чужди инвестиции, тъй като там е лесно да се работи, има ясни и прозрачни регулации, ниски нива на корупция, мащабен пазар. „Ако една компания е базирана в Грузия има връзки с 3 милиарда души по целия свят. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Банковите и застрахователни услуги – изцяло онлайн в близките години?