Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт

На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване, посочи финансовият консултант Живко Иванов

гледано: 1236   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Демонополизацията на Здравната каса е доста слабо застъпена в управленската програма на правителството, макар че е формулирана като приоритет. Единствената мярка, с която се ангажира програмата, е стартиране на обществен дебат, като дори няма загатване, че може нещо да се случи като последваща стъпка при прилагане на резултатите от него.

Още по темата

Това е мнението на финансиста и консултант в сферата на здравеопазването Живко Иванов, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него са необходими конкретни стъпки в управленската програмата в сектор „Здравеопазване“, тъй като “тя сама по себе си е балансирана между мерки, които са безспорно приети от съсловието, и мерки, върху които има да се дебатира много”.

Иванов е категоричен, че за демонополизирането на НЗОК трябва да бъдат предвидени по-ясни стъпки, които да водят малко по-надалеч от отварянето на обществен дебат.

„Демонополизацията на НЗОК ще подпомогне развитието на здравната система. На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване“, смята консултантът.

По думите му приоритетите на правителството се изчерпават с контрол върху здравната система, върху функционирането ѝ, в намаляване на бумащината.

„Правителството не е обхванало онзи клон на здравеопазването, където работят количество стартъпи, които се опитват да предложат услуги на базата на традиционните медицински услуги, които да подобрят работата на лекарите и удобството на пациентите“, посочи той.

Той обаче е убеден, че в управленската програма на правителството има и добри идеи за здравеопазването.

Такива според него са либерализацията на дейността по клинични проучвания, подобряването на механизма за оценка на здравните технологии и терсенето на реални доказателства за ефективността на даден нов медикамент.

Като спорна мярка Иванов посочи генеричното заместване.

„Със сигурност има нужда от още обществен дебат. Но има и мерки, които са безспорни и със сигурност ще доведат до подобряване на работата както на държавните институции, така и на частния сектор“, убеден е Живко Иванов.

Защо правителството трябва да обърне внимание на стартъпите, които предлагат качествени услуги. Как е застъпено в управленската програма доболничното лечение! Вижте повече във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
трябваше, ама преди 15 години ... обаче нямаше да може да крадете тогава.
1
 
2
 
2
преди 3 месеца
"Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт "
Преведено на български, не'кво политическо мюре призовава да има как ОЩЕ да се краде. Тоя път законно от честни часници, като тия де правят пари от въздуха, разбирай Федералния "резерв".
2
 
0
 
1
преди 3 месеца
Сега е с подсигуряваш възникване на кризи основен модел за управление на националното стопанство. С тази държавна грешка е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.
За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходимо прилагане на предпазващ от кризи основен модел за управление на националното стопанство.

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига