IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да отпадне регистрацията на златари и бижутери?

Министерството на финансите трябва да съгласува промяната с бизнеса, предлага Димитър от Алексиев от Съюза на златарите

13:39 | 28.08.17 г. 2
Трябва ли да отпадне регистрацията на златари и бижутери?

Преди години режимът на работа на златарите беше лицензионен. След това се прие този режим да бъде облекчен и се премина към регистрационен режим, което е най-опростената форма. Отиваш да живееш и работиш на ново място – регистрираш се. Не може за един толкова сериозен бизнес, свързан с такива средства като златото да се правят такива безумни предложения. Ще настане хаос. Това каза Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите, в ефира на на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не може да не се регистрира добивът или производството на злато. Преди 15 години с много разправии и с много настоятелност заедно с Министерството на финансите изработихме Наредба за работа със скъпоценни метали и благородни камъни. 15 години я усъвършенстваме и работим с нея без никакъв проблем. Отиваш да караш кола и ти искаш книжка. За работа със злато трябва да имаш също някакъв документ, че си правоспособен за това", коментира Алексиев.

Според него няма друг държавен орган, който да се занимава с контрола и споровете, възникващи в процеса на работата с благородните метали, освен Министерството на финансите.

"Изложените аргументи за отмяна на режима са несериозни, но водят след себе си хаос, категоричен беше Алексиев. – Примерно има много бежанци, мигранти, идващи от Ирак, Афганистан, Сирия. Универсалната валута е златото. Те го обръщат тук в българска валута и знаем ли къде отиват тези пари. Това е универсална валута. Регистрационният режим е някаква преграда."

По думите му промяната в наредбата за покупко-продажба на злато сега се изисква само свидетелство за съдимост.

Алексиев е на мнение, че трябва да се проследява пътят на златото и предлага Министерството на финансите да съгласува промените със Съюза на златарите.   

Защо искането за отпадане на регистрацията за бижутери и златари може да се сравни с искане за отпадане на Закона за движение по пътищата? Може ли мярката за отмяна на регистрацията да се възприема като облекчение на административната тежест или това е симулация на дейност от страна на администрацията? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Може и да си прав обаче аз като неопитен по тези неща си задавам въпроса - ако имам нужда от услугите на един златар, или ювелир, как и къде мога да направя справка дали реално е на светло и носи някаква отговорност за деянията си, или е просто поредния мошеник, който краде и пере пари през откраднати скъпоценности и незаконни дейности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Няма предложение за запазване или въвеждане на монопол в България и медиите да не застанат зад него и да не дадат думата на този който го иска.Редно е обаче и за самите медии да се въведе регистрационен и лицензионен, да се плащат такси и да се въведат изисквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още