IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш иска предвидимост на пандемичните мерки

За държавна компенсация при всяко едно затваряне настояват още от индустрията

22:40 | 25.08.21 г. 1
Туристическият бранш иска предвидимост на пандемичните мерки

Всеки един от секторите в туризма е засегнат по различен начин от мерките против Covid-19. Ресторантьорите са най-често засегнати от мерките, които се вземат вътре в страната или дори на местно ниво, докато туроператорите, които работят на много пазари, могат да пострадат и от мерки, които се вземат в други страни. Исканията на всички обаче се обобщават в едно - предвидимост в мерките на нашето правителство. Това заяви Димитър Попов, собственик на Penguin travel и член на АТИБ (Алианса на туристическата индустрия в България) в ефира на “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria..

“Миналата година през пролетта мерките, които бяха въведени и касаеха главно пътуванията, бяха аргументирани с това, че все още няма ваксини и се цели да се избегне претоварване на здравната система. Вече има ваксини, ние сме с най-нисък процент от населението, което е имунизирано - 15%, а освен това не знаем колко човека са преболедували”, изтъкна гостът. 

Димитър Попов е на мнение, че може би е време да се смени критерият, по който се измерва в какво състояние е пандемията, а метричният инструмент вече да не е брой новозаразени за денонощие. Той даде пример с Дания, където голям брой от населението е ваксинирано и това е позволило на датското правителство да извади няколко държави от червения списък и да ги постави в жълтия. В Германия пък се обмисля епидемичната обстановка да се измерва в брой хоспитализирани на 100 000 души. 

Според госта изначално мерките са сбъркани. „Генерално имаме спад в оборота при различни сектори на икономиката с 30%, но проблемът е, че се третират по един и същ начин сектори, които имат 30% спад и такива, които имат 80% спад.” 

Единствената мярка, която се оказа ефективна - 60/40, многократно е било оповестено, че ще бъде удължена след юли месец тази година. До момента единствената информация, която туристическият бранш има, е че епидемиологичната обстановка ще бъде удължена с още 3 месеца, но за 60/40 няма нищо официално обявено.

Той сподели, че е преекспонирана идеята, че ако 100% от персонала на хотели и заведения е ваксиниран, “всичко ще върже и ще цъфне”. 

“Аз в момента работя и като туроператор, приемам и изпращам туристи, никой не не пита дали персонала е ваксиниран. Туристите основно се интересуват от това какви са мерките и ограниченията на мястото, на което отиват.” 

Димитър Попов поясни, че това постоянно тръбене колко сме назад във ваксинация е лош маркетинг за държавата, от които не се нуждаем. Неговото мнение е, че туристическият бранш трябва да има и маркетолози, хора, които знаят екзотични чужди езици и следят детайлно пазарите, за да знаят по какъв начин да привлекат туристите към българските дестинации. 

Гостът коментира и информацията, че в Алиансът на туристическата индустрия има разногласия относно бъдещето на туризма в България. Той разясни за аудиторията на Bloomberg TV Bulgaria, че няма да не се получават противоречия, имайки предвид, че алиансът се състои всякакви браншови организации с различни потребности.

Това, зад което застават всички твърдо, е нуждата от държавна компенсация при всяко едно затваряне, както и предвидимост и яснота на мерките на правителството. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
т.е. да им се каже аджаба кога точно се завръща тоя ми ти вирОс, щот като го глеам летото хои на море и той, треа си почине, па после вече почва раота .... Явно тия от бранша не знам кво треа да стане да разберат че няма никви вируси, а има чистка на частната собственост умишлени фалити и зануляване на глупаците нали оня некролога Шбаб им го каа в книгата си "Голямото Зануляване", какво има още да настояват от бранша ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още