Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Търговията между България и Германия е достигнала 8 млрд. евро през 2020 г.

Това е спад с около 6% спрямо предходната година, но има нюанси в полза на България, коментира управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара

гледано: 4094   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Въз основа на най-доброто ни постижение в сферата на стокообмена с Германия, който през 2019 година възлизаше на 8,5 млрд. евро, то прогнозните очакванията за миналата година възлизат на спад от около 6% или обща стойност на търговията около 8 млрд. евро. Тези 500 млн. евро не са толкова драматични, тъй като съществуват някои нюанси, които клонят малко повече в полза на България. Това сподели д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако германският внос намалява, то нашият износ към Германия запазва темпа си и се очаква България да приключи 2020 година на  положително търговско салдо. Това е изключително добра новина за нашата страна, тъй като се случвало само два пъти в историята - през 1942 и 2013 година"

Митко Василев сподели, че настроенията на германския бизнес у нас са смесени, тъй както не съществува фирма, която да е била подговтена за пандемията и всички дружества са били принудени да вземат трудни решения, но добави, че "типично по германски, дисциплинирано, бяха взети бързи и адекватни мерки на база указанията на Националния оперативен щаб и българското правителство"

"Ако от Германия традиционно внасяме машини, съоръжения, автомобили, части за автомобилостроенето и химически продукти, то навремето ние изнасяхме най-вече текстил. Сега стокообменът с най-големия ни търговски партньор се е промени - ние вече изнасяме компоненти и машини, преработени на наша територия с по-висока добавена стойност", посочва гостът.

"Самите германски фирми, опериращи на наша територия, са 'виновните' за положително салдо, тъй като тяхната продукция спада към износа на България"

По думите на главния управител на Германо-българската индустриално-търговска камара търговията е една от най-печелившите индустрии при сегашните обстоятелства и напълно естествено германските търговски вериги са извлекли своите дивиденти както в Европа, така и у нас.

В разговора беше засегната и темата за чуждестранните инвестиции в България през 2020 година, при които също се отчита спад, посочва гостът.

"По данни на БНБ на първо място за миналата година по инвестирани капитали е Нидерландия около 490 млн. лева, Австрия - 230 млн. лева и на трето място е Германия с около 140 млн. лв. Да, налице е известен спад, но бяха реализирани някои интересни и знакови инвестиции като тази от страна на Commerzbank в изграждането на IT хъб в България и от страна на  Robert Bosch - отново насочена към подобен проект"

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Радосвет Радев: Българският бизнес иска от държавата модерни правила за развитие