IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война подкопава ролята на СТО

Правната рамка на организацията значително изостава от развитието на световната търговия, твърди Мариана Трифонова

08:40 | 29.08.18 г.
Търговската война подкопава ролята на СТО

Ефектът от търговската война все повече продължава да подкопава ролята на Световната търговска организация (СТО). Въпреки това все пак е възможно, при определени ситуации, да има печеливши от войната. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мариана Трифонова, ст. експерт в Институт за икономическа политика. Тя добави, че е реална възможнсот сред „късметлиите“ да бъде и Европейският съюз (ЕС).

СТО няма ефективни лостове, с които да се намеси и да реши търговските конфликти между САЩ и Китай. Нейните правни норми вече значително изостават от развитието на световната търговия, посочи още експертът. Според Трифонова основната трудност пред СТО е нуждата от подобряване на механизма за решаване на спорове. Като друг проблем тя посочи статута на развиващите се държави и уреждането му. 

„Износът между САЩ и Китай се състои предимно от стоки, които традиционно са изнасяни и от ЕС и той е напълно конкурентоспособен. Възможно е ЕС да замести някоя от двете държави“, каза тя.

Трифонова коментира, че американският президент Доналд Тръмп продължава да следва предначертания в предизборната си кампания план, а именно да предоговаря недотам изгодни за САЩ споразумения. Според нея все още не може да се определи доколко споразумението между САЩ и Мексико е успешно въпреки позитивните изказвания на лидерите на двете страни за него.

„При едно търговско споразумение не са толкова важни предварителните му начертания, а клаузите, които ще влязат във финалния текст. Фокусът на това споразумение е върху автомобилната индустрия. За момента е ясно, че то е приемливо на този етап и за двете страни. Американският президент определи споразумението като "добро". Мексиканският президент също посочи, че около 80% от автомобилопроизводителите в страната могат да отговорят на поставените в него изисквания“, заяви тя.

Тристранният характер на споразумението отново е ключов, допълни Трифонова.

„Конгресът даде на Тръмп мандат да преговаря за преподписване и предоговаряне на едно тристранно споразумение, каквото е NAFTA. Ако Канада реши да не се включи в него, то тогава ще се създаде един доста сериозен правен казус. Страната би могла да има трудности при приемането на споразумението. Пример за това е сериозното редуциране на механизма за решаване на спорове, който всъщност е проблем и на глобално равнище. В споразумението между Мексико и САЩ той е в един много опростен вариант“, посочи експертът. 

Споразумението със сигурност ще има и отношение в търговската война между САЩ и Китай според експерта. Клаузите в него реферират индиректно и към азиатската страна, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още