Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Учебно-тренировъчните фирми - връзката между бизнеса и учениците

Тренировъчните центрове създават лаборатория за подготовка на бъдещите участници на пазара на труда, коментират експерти

Учебно-тренировъчните фирми - връзката между бизнеса и учениците

Снимка: Pixabay

Идеята на учебно-тренировъчните фирми е да бъде демонстриран метод на интегрирано обучение, да бъде осъществена връзка между реалния бизнес с бъдещите участници на пазара на труда. Те са признати като форма на дуално обучение от Европейската комисия и от много държави по света.

Това заяви директорът на Центъра на учебно-тренировъчните фирми Дария Маврудиева в предаването „В развитие“ на  Bloomberg TV Bulgaria във връзка с 20-то юбилейно издание на ТФ Фест, международен панаир на тренировъчните фирми и единственото в България състезание по професии с международно участие.

“Логиката на учебно-тренировъчните фирми е да се създаде в съответната образователна институция лаборатория за подготовка на обучаваните за живота. Целта е те да могат да се включат директно в бизнеса, без да има нужда от етап, в който да им се налага да се запознават и навлизат в административните процедури на съответната държава“, посочи тя.

Още по темата

Маврудиева информира, че тренировъчните фирми влизат в мрежа, в която са включени над 40 държави по всички континенти.  

„При нас малките учебни предприятия работят наистина много добре, ученици и студенти се обединяват в група, която избира профил на бизнес и създава структурата на едно предприятие. Няма реални пари, реални стоки, но всички процедури, документи се попълват в реда и последователността съгласно изискванията на реалната практика“, обясни Маврудиева.

„Бизнесът все повече вярва в ползите, които има от учебно-тренировъчните фирми, допълни Вержиния Лазарова, мениджър-продажби в МИЕЛ, които са партньор на ТФ Фест за десета поредна година.

„Ролята е доста значителна, дава възможност да формираме, преди да влезем в реалния бизнес, своята визия за това какво искаме да правим и изградим“, смята Иво Анев, който е доброволец в ТФ Фест.

Според гостите в предаването това е прекрасна възможност за всеки ученик да бъде ориентиран по-рано, така че да има шанс да постигне повече в бъдеще.

Вижте целия разговор в следващото видео

гледано: 2727   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско