IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояват ли се международните пазари?

Инвеститорите са уплашени от търговската война, твърди Натали Илчева, старши анализатор в ЕЛАНА Трейдинг

13:37 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Може да се каже, че международните пазари се успокояват. В последните седмици наблюдаваме рязка волатилност при всяко изявление на президента Тръмп, както и след решенията на Фед, но това е нормално. Такова мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, каза Натали Илчева, старши анализатор в ЕЛАНА Трейдинг.

„Инвеститорите са уплашени от търговската война. Това е нещо, което постоянно се променя като концепция и пазарите реагират много рязко при всяко изявление за допълнително налагане на мита и нивото на лихвите – това са два много сериозни фактора, които оказват влияние“, каза Илчева.

По думите ѝ няма резки промени на Българската фондова борса от тези трусове на международните пазари. Ако негативният тренд се задълбочи, тогава то би се усетило и тук, смята тя. 

„Първите шест месеца на 2019 г. за доста от компаниите, които следим, бяга добро шестмесечие. Добър пример тук е „Корадо“, която има ръст от близо 3% в приходите. Компанията ще даде по 10 ст.  на акция дивидент за шестмесечието. „Хидравлични елементи и системи“ имат увеличение на нетната печалба с 4%, „Спиди“ показва изключително добри резултати с 30% ръст на консолидираните приходи. Специално за „Спиди“ експанзията в съседните държави се отплаща много добре, усеща се синергията от придобиването на „Рапидо“ и компанията предлага нови услуги на своите клиенти. „Софарма Трейдинг“ се представя много добре с 8% ръст на приходите“, каза още Илчева.

Всички дивиденти, които се раздават, са на стойност близо 150 млн. лева за 2018 г., което е 5% повече спрямо предходната, добави още тя.

Според експерта стрес-тестовете на банките не са се отразили негативно на пазара на акции.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още