IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България липсва пазар на труда за хората с увреждания

Не съществува нито предлагане, нито търсене, коментира анализатор

10:45 | 17.08.16 г.
В България липсва пазар на труда за хората с увреждания

Няма пазар на труда за хората с увреждания, тъй като не съществува нито предлагане, нито търсене. Това каза Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всяка година Агенцията за хора с увреждания получава средства, които да предоставя безвъзмездно на работодатели с цел приспособяване на място за тези лица. Освен това, се изплаща и минималната работна заплата в рамките на период от 3 години, ако бъдат назначени хора с увреждания.

"Въпреки това работодателите нямат интерес и тези пари не се усвояват", поясни Дубина.

По данни на Европейската комисия в държавите членки на ЕС делът на хората с увреждания достига около 15,6%, докато в България той е 9%. Това коментира от своя страна председателят на Националния съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) Красимир Коцев.

Според него трябва да се подобри координацията между отделните институции и дейността на контролните системи, за да има положителни промени на пазара на труда за хора с увреждания.

По данни на НОИ инвалидните пенсии в България достигат 451 хил. за първото полугодие, каза още той.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още