IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Илиев: Липсата на пазарен усет и добавена стойност са враг на растежа у нас

Успешните български предприятия са доста често чуждестранна собственост. Друга успешна група са добрите български предприемачи с висока квалификация, посочва Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК

22:50 | 11.11.19 г.
В. Илиев: Липсата на пазарен усет и добавена стойност са враг на растежа у нас

В България има няколко феномена - от една страна е липсата на предприемаческа култура. Успешните български предприятия са доста често чуждестранна собственост. Друга успешна група са добрите български предприемачи с висока квалификация. Но масово фирмите у нас не разполагат с нужните умения да водят бизнеса си към растеж. Липсват добавената стойност и пазарният усет. Това мнение изрази Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Гостът започна анализа си с коментар относно икономическите перспективи "Есен 2019" в доклада на Business Europe и обобщи на какво се дължи икономическото забавяне в Европейския съюз.

"Причините за намаляването на прогнозите за икономическия растеж в ЕС са много - като почнем от търговските напрежения, евентуални бъдещи санкции на Доналд Тръмп, Brexit, политиката в Европа, задлъжнялостта на някои държави членки, конструирането на еврото спрямо облагодетелстване на определени държави и възпрепятстване на други...".

Гостът очерта и феномена, свързан с брюкселската администрация - а именно, че служителите в администрацията в ЕК практически са несменяеми. "Те се превръщат в собствена държава в държавата", твърди той.

"Много компании станаха пристрастени към различни форми на субсидии", бе другият извод, който Веселин Илиев изтъкна.

Гостът взе отношение по темата за демографската криза и работната сила у нас, които според него остават устойчив проблем. "Квалификацията на работна ръка е свързана с редица фактори, като се започне от възпитание още преди училище, учебния процес, средното и висше образование", допълни той.

"Все още имаме много неизчерпани екстензивни фактори за растеж. Когато те се изчерпват, се наблюдават елементи на интензивен растеж".

Относно доброто развитие на сектора на услугите Веселин Илиев отбеляза, че услугите са по-малко капиталоемки и по-гъвкави, затова сравнително по-лесно успяват да се адаптират към променящата се среда. "Спадовете и пиковете там са по-плавни", подчерта той.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още