IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В какво ще инвестира Facebook при навлизането в новата си ера?

Борбата с фалшивите новини ще е сред приоритетите за социалната компания, посочи специалистът по киберсигурност Спас Иванов

22:03 | 30.07.18 г.
В какво ще инвестира Facebook при навлизането в новата си ера?

След срива на акциите на Facebook през миналата седмица компанията навлиза в нова ера.

Това мнение изказа Спас Иванов, директор продажби на CENTIO и специалист по киберсигурност в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria.

"Забавянето на темповете на растеж за компанията и наложеното увеличаване на разходите за конфиденциалност, (защита на личните данни на потребителите), с близо 70% предизвикаха отлива и разочарованието на акционерите ѝ.  Да се освободи от лош имидж (на компания, чиито данни са ползвани от терористи, с политически цели и т.н.) е целта на посочените разходи.  Като поставя конфиденциалността на потребителите на първо място и с мерките да я осигури, Facebook навлиза в нова ера (по израза на Крофърд дел Прет от IDC)", посочи експертът

Той коментира тенденциите в развитието на Facebook Иванов и обясни, че въпросните пари компанията има намерение да вложи в разработването на изкуствен интелект, (над което работи от години), както и в наемането на персонал, тъй като изкуственият интелект на този етап е "куче, което трябва да се държи на каишка" .

По думите му мерките, които компанията е предприела е да се бори с фалшивите новини.

Специалистът по киберсигурност обясни, че изкуственият интелект първо трябва да разбере коя е правилната реклама за даден потребител, второ – да прецени дали една публикувана и после споделена на друго място новина дали е фалшива.

“Други действия, като призивите за премахването на "езика на омразата" (в Германия), често биха довели до ограничаване на свободата на словото, а границата между регулацията и цензурата започва да се заличава. В България проблемът на социалната мрежа са фалшивите новини и кражбата на профили, поради ниската култура на потребителите", смята Спас Иванов.

Той уточни, че с действията, които Facebook предприе, потребителите вече могат да експортират цялата информация, с която разполага мрежата за тях, да поискат от компанията да предостави данните на профилите им и други.

“Въпреки работата на компанията в тази посока отливът от социалната мрежа е факт. Facebook притежава още две златни яйца – Instagram и платформата за чат WhatsApp, които останаха незасегнати от събитията.  На какво се дължи отлива  от Facebook – на хората им писна да четат неща, които не искат да стоят на стената им, докато в WhatsApp следват само когото си искат.  Още – във Facebook има прекалено много реклама и след третата секунда младите хора  губят търпение", посочи причините експертът. – Амбицията за рязко увеличаване на рекламата в Instagram ще следва модела на Google  – за таргетирани, добре насочени и малко на брой реклами.”

Повече от коментара вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още