IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Колев: Битовите потребители нямат изгода от отварянето на енергийния пазар

На 24 октомври на енергийната борса ще заработи и централизираният пазар на двустранни договори

10:31 | 19.10.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Битовите потребители като цяло нямат голяма икономическа изгода от либерализицията на електроенергийния пазар. Тази констатация направи Валентин Колев, бивш ръководител на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че причината за това е цената на електроенергията за бита, която от десетилетие е потискана надолу на регулирания пазар. Битовите потребители, които имат равномерно потребление през деня и нощта, няма да усетят полза от отварянето на пазара, категоричен е той. Изгода може да се очаква само за домакинства, които имат основно дневно потребление.

За стопанските потребители обаче ситуацията е различна - почти всички вече са на свободния пазар и излизането им е мотивирано именно с по-ниски разходи, допълни още Колев.

Енергийният експерт Атанас Георгиев посочи от своя страна, че едно от най-важните условия за либерализацията на енергийния пазар - функционирането на борса за търговия с електроенергия, е факт.

Борсата работи с все по-голяма ликвидност, а на 24 октомври ще стартира и отделен сегмент за двустранни договори между производителите и потребителите на електроенергия. Този сегмент позволява централизирано сключване на двустранни договори и ще замени отчасти или изцяло индивидуалните договорки между производителите, търговците и големите индустриални потребители на електроенергия.

През следващите години предстои да бъде финализирано обединението на енергийните пазари в Европа, като по този начин ще бъде синхронизирана и цената на едро на сегмента за търговия "ден напред", допълни още Георгиев.

"Така ще имаме една обща цена на едро за целия ЕС, която ще зависи от търсенето и предлагането във всички държави членки. Единственото, което ще ограничава, ще бъде възможността за пренос на енергия между границите", допълни още той.

Какво още коментираха двамата експерти за отварянето на енергийния пазар у нас можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Колкото повече се развива конкуренцията в този сегмент, толкова повече ще се оптимизират разходите на местните фирми, създавайки допълнително сектор за обслужването на този бизнес... изглежда ми перспективно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Естествено! Все някой трябва да плати сметката от цялото упражнение ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още