IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Начев: Няма шанс за нов газопровод извън плановете за Южния газов коридор

ЕС отправи ясно послание към Русия за новата си енергийна политика, смята експертът

13:05 | 01.06.16 г.
В. Начев: Няма шанс за нов газопровод извън плановете за Южния газов коридор

Няма шанс да бъде изграден нов газопровод, който да е извън плановете за реализацията на Южния газов коридор. Това заяви енергийният експерт Васко Начев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това послание е отправено много ясно от страна на ЕС, а липсата на споразумение в енергийната сфера между Гърция и Русия от края на миналата седмица е отражение на тази нова европейска политика.

За Начев обаче „трудното тепърва предстои“ за Трансадриатическия газопровод (TAP), чието строителство започна в средата на май, въпреки че Южният газов коридор е много важен за новия облик на Европа на енергийната карта.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин посети Гърция, а очакванията на много наблюдатели бяха, че той ще обяви възраждането на „Южен поток“ под някаква форма.

От Атина обаче сигналите се оказаха много различни от прогнозите – Путин заяви, че Русия има желание да участва в енергийни проекти в Европа, но след гаранции, че те ще бъдат реализирани. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък беше категоричен, че енергетиката трябва да бъде използвана като мост на сътрудничеството в региона, а не като източник на конфликти. 

Какви са очакванията на Васко Начев за срещата на ОПЕК на 2 юни можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още