IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В някои училища няма достатъчно преподаватели и занимални, съобщи педагог

Таксата в частните занимални варира между 200 и 500 лева, като в нея са включени различни компоненти, посочи Румяна Шаламанова от Сдружение Знам и мога

12:45 | 14.09.18 г.
В някои училища няма достатъчно преподаватели и занимални, съобщи педагог

Все повече родители търсят занимални за децата си, целодневно обучение в училище или допълнително обучение след училище. Малко деца на възраст между първи и четвърти клас не посещават допълнителни часове след учебния ден. В училищата в големите градове у нас обаче има липса на преподаватели и пространство за занималня.

Това обяви Румяна Шаламанова, Сдружение „Знам и мога“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че високият интерес към занималните води до посещение на твърде много деца и невъзможността на учителите да се справят с тях.

Според Шаламанова обвиненията към учителите в тази насока обаче са неоправдани.

„Децата на занималня са твърде много. Учителите трябва да се грижат за тях и да ги наблюдават, трудно е по време на тези часове да се обърне индивидуално внимание на всеки ученик“, обясни педагогът.

Тя добави, че от изключителна важност при избора на дейност на учениците след училище е родителят ясно да определи целите, които иска детето да постигне.

„Част от родителите търсят помощ за децата си за писане на домашните работи. Друга част целят индивидуални грижи и създаване на навици. Все пак и децата са различни, коментира тя.– Рискът дете да не успее да бъде записано за занималня в държавно училище е голям. Родителите се оказват принудени да търсят частни занимални, тъй като в държавните училища има критерии и след определен брой записани деца услугата не може да се ползва. Така при изборът на частни занимални от основно значение се оказва размерът на таксата. Тя варира между 200 и 500 лв. като в тази сума са включени различни компоненти.“

Защо се търсят само млади преподаватели за първокласниците? По какви критерии се приемат в занималня учениците? Какво включват таксите за частните занимални? Как протича учебният процес в частните занимални? Какъв съвет трябва да приемат родителите на малките ученици?

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още