IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В последните 17 години делът на сивата икономика намалява устойчиво

Образованието, здравеопазването, обществените поръчки остават най-податливи на сиви практики, твърди икономист

11:54 | 14.06.17 г. 2
В последните 17 години делът на сивата икономика намалява устойчиво

В последните 17 години делът на сивата икономика намалява и това е постоянен тренд, като за последните три години сивата икономика в България се колебае между 15-30%. Това коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът бе по повод данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България, според които с близо 3 процентни пункта е намаляла сивата икономика в България през миналата година, достигайки ниво от 28,12% спрямо 31,08% през 2015 г.  

Образованието и здравеопазването, както и обществените поръчки са сферите, които в годините остават най-податливи на сиви практики. Негативното е, че това са секторите със социална значимост, каза икономистът.

Има и сфери като недекларираната (скритата) заетост, където има леко повишаване на дела на сивата икономика за последните две години.

Проблемът със сивата икономика остава сериозен в страните от Балканския регион, посочи икономистът.

"Изследване на Центъра за последната година сочи, че по показател скрита заетост България стои сравнително добре (с дял от 27%), докато страни като Турция и Косово имат над 75-80%", обясни Галев.

Има разлики в структурата на скритата заетост в отделните страни, допълни още той. Докато в България става дума основно за по-високо заплащане от посоченото в договора, то в някои държави като Турция и Сърбия проблемът е съсредоточен в извършването на работа без договор и социална сигурност за работника.

В региона друг голям проблем остават ДДС измамите заради неработещите съдебни системи в много от държавите и високите нива на корупция, каза икономистът. По думите му се наблюдава силна връзка между нивата на административна и политическа корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
ss_sgp
преди 6 години
офшорките с милионите винаги са 'законни', шивачката която ремонтира дънки за по 10-20лв и не издава касова бележка е проблемът на икономиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Игати стабилността "между 15-30%", това си е огромен диапазон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още