Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

В списъка на занаятите има едва 57 професии, обяви експерт

Нормативната уредба спира развитието на занаятчийството, заяви Иван Влаев от Националната занаятчийска камара

гледано: 815   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България бе една от първите държави на Балканите, която имаше Закон за занаятите, а в момента имаме изоставане. Една от пречките е именно в нормативната уредба. По-рано списъкът, който съпъства Закона за занаятите, беше със 129 занаяти, а сега в него са само 57.

Това зави в ефира на Bloomberg TV Bulgaria членът на Националната занаятчийска камара Иван Влаев.

Според него в този списък липсват „съвременни занаяти или професии“.

Той информира, че държави като Албания, Сърбия и Черна гора, се движат доста по-напред от България и дори изпреварват страната ни.

Още по темата

“При нас след промените в закона от 2011 година нещата не са добре“, коментира Влаев и напомни, че светът се движи с доста висока скорост, а това важи и за занаятите. "Светът върви към автономия и всеки би искал да работи за себе си. Занаятчийството е един от най-лесните начини човек да се реализира”, допълни той

По думите му проблемът се корени в самото занаятчийско обучение и във влизането на младите хора в гилдиите.

„Завършвайки една гимназия с професионална специалност, младият човек може директно да получи калфенско свидетелство и да се влее в гилдиите, където, дори и да не е научен колкото трябва във въпросното училище, много бързо би влязъл в час", посочи Влаев.

Той напомни, че в Закона за занаятите има два стълба – единият да съхрани българското национално наследство, като художествените занаяти, а дугият – да се развият значимите за стопанството занаяти.

Влаев е категоричен, че българското занаятчийство е ощетено в момента.

„В сферата на услугите 80-90% от дейностите, които се извършват, са чисто занаятчийски професии. Самите хора се отъждествяват като занаятчии, а ние не можем да реагираме“, каза Влаев.

Причината за това според него е, че законодателят е решил майсторско свидетелство да се получава само чрез изпит. Той е на мнение, че трябва да има ред в отношенията в гилдията, но проблемът е, че много от професиите не фигурират в списъка на занаятите.

„Със занаятчийска диплома, получена в България, спокойно може да се работи в чужбина. Това се отнася особено силно за немскоговорящите държави, но важи и за Норвегия и други страни в Европа. Това е един от най-лесните начини за доказване на квалификация в сферите на услугите и строителството“, коментира членът на Националната занаятчийска камара.

Вижте още във видеото.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Да няма краен срок за изплащане на лихвоточките, настоява експерт