IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Кънев: Диверсификацията на газовия пазар не винаги е безплатна

Причините за увеличение на цената на природния газ от октомври са основателни, смята експертът

21:35 | 24.08.18 г. 1
Валентин Кънев: Диверсификацията на газовия пазар не винаги е безплатна

В преглед на новите тенденции за решаване на проблемите с недостига на природен газ за Европа става ясно, че диверсификацията на газовия пазар не винаги може да е безплатна. Това мнение изрази Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

По повод вероятността за 15 - процентно увеличение на цената на природния газ от октомври, гостът определи причините като основателни, тъй като цената се определя от тази на газьола и мазута, където има покачване в последно време. Експертът каза още:

„Не можем да влияем на договора за доставка, той е с цени, които зависят от конюнктурата, котировките, но КЕВР валидира дали предлаганата цена съответства на фактите, понякога регулаторът може да понижи този процент, да ползва т.нар. надвзети приходи“.

Кънев коментира решението на ЕС за освобождаването на газовата връзка между Гърция и България от участието на трета страна като изключително е важно, компанията - оператор може да варира да възвърне инвестициите си, защото би могла да ползва алтернативни източници. Докато при „Северен поток 2“ източникът на газ е един и това не може да се направи.

За създаването на проекта „Северен поток 2“ имат значение и икономически и политически причини, обясни експертът - икономическите причини, които го подготвят, са свързани с пониженото производство на газ в Европа, както и отсъствието на близки перспективи за доставка на газ на по-достъпни цени.

"Когато има силно икономическо влияние на една компания, тя разпростира влиянието си и в областта на политиката. Затова тези доставки трябва внимателно да бъдат разглеждани, заради злоупотреба с монополно положение", заяви Кънев.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още