IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутата на Индонезия с най-слаб месец от разгара на кризата досега

Валутният резерв на страната продължава да намалява, което застрашава кредитния рейтинг на страната

12:44 | 30.08.13 г.
Валутата на Индонезия с най-слаб месец от разгара на кризата досега

Индонезийската рупия се насочва към най-слабия си месец от разгара на световната финансова криза през 2008 година досега. Основна причина за това са опасенията, че САЩ ще започнат изтегляне на стимулите за финансовата система още през септември, пише Bloomberg.

Само за август индонезийската валута е загубила 5,9 на сто, което е най-големият спад от ноември 2008 година досега.

Рупията спря пропадането си вчера след решението за агресивно увеличение на основния лихвен процент в Индонезия до най-високото му ниво за последните четири години.

В средата на месеца стана ясно, че на фона на обезценката на рупията продължава и свиването на валутния ресерв на страната. През август 2011 година той бе на рекордните 124,64 млрд. долара, докато към края на юли тази година се е стопил до 92,67 млрд. долара.

По всяка вероятност това ще се отрази на кредитния рейтинг на страната, за което допринасят и четирите дефицита, характеризиращи финансите на Индонезия – по текущата сметка, платежния баланс, търговския баланс и по бюджета.

Вижте какво означава стопяването на валутния резерв за Индонезия и какви са опасностите пред страната в анализа на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още