IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Цената на тока може да намалее с 3-4%

Бизнесът иска да бъде намалена цената на еленергията, изкупувана от комбинираното производство на топлоцентралите

11:08 | 25.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 1 април цената на газа най-вероятно ще бъде намалена с около 23 на сто, а големи работодателски организации поискаха от КЕВР с намаляването на цената на природния газ да бъде намалена и цената на електроенергията, изкупувана от топлоцентралите (при комбинирано производство).

Според работодателите от 2006 година до 2014 година цената на природния газ у нас расте непрекъснато и това „надува“ цената на електроенергията от когенерациите в пъти над пазарната цена. Цената на парното се увеличава с около 20% до 80 лева за мгвч.

Ако предложението на бизнеса бъде прието, цената на електроенергията може да намалее с 3-4%, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Топлофикациите продават парно и топла вода, а с остатъчната топлина произвеждат електроенергия. Тя се изкупува от НЕК за 162 лв./мгвч, а пазарната цена е 72 лв./мгвч, заяви той.

По думите му с изкупуването на по-скъп ток от топлоцентралите се формира дефицит от 285 млн. лв. и това е размерът на субсидията за тези, които потребяват топлинна енергия. Това е несправедливо, защото електроенергията се заплаща от всички – домакинства и бизнес, а тази субсидия потребяват ограничен кръг хора, коментира Велев. По думите му точно тези 285 млн. лв. могат да намалят цената на електронерегията.

В същото време според бизнес организациите цената на парното трябва да се запази.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още