Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Васил Велев: Поскъпването на електричеството е саботаж

За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица в момент, в който точно имаме силно възстановяване, казва шефът на АИКБ

гледано: 2579   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Високите цени на електроенергията, които принуждават редица индустриални предприятия да преустановят временно дейност, представляват саботаж и резултат от зловредно управление в полза на трети лица.

Това крайно мнение изказа Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Дали това е некадърно управление, неправилно планиране или зловредно управление, ние ще поискаме от специалните служби да се ориентират. Има много натрупвания, които е трудно да повярваме, че могат да се случат в един и същи момент. За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица и саботаж за българската индустрия и икономика в момент, в който точно имаме силно възстановяване и възможност да разширим пазарното си присъствие поради скъсяване на веригата на доставки. В момента имаме този златен шанс, който не трябва да изпускаме. Затова настояваме за бързо приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, за подкрепа на инвестициите в предприятията за модернизация, иновации, цифровизация, разширяване на капацитета“, каза още Велев.

Още по темата


Както стана ясно преди дни, четирите основни работодателски организации ще поискат смяна на ръководствата на БЕХ, дъщерните дружества и на самото министерство. Също така ще бъдат подадени сигнали до МВР, ДАНС, ГДБОП,
Специализирана прокуратура, Градската прокуратура, КЕВР, КЗК. 

Междувременно КЕВР стартира проверка на по-високите цени. В комисията е започнало предварително проучване на базата на обосновано предположение за извършено нарушение на Регламента за интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (REMIT).

От началото на август цената на БНЕБ в сегмента "Ден напред" редовно надхвърля 200 лева на мегаватчас, като в някои дни е дори над 300 лева. Това са едни от най-високите нива в Европа и една от причините е липсата на електроенергия в региона на фона на високите температури и големите горски пожари в Гърция и Турция.

Работодателските организации в страната се оплакаха, че цената е с почти 50% по-висока спрямо тази в Германия, която е основен пазар за тежката индустрия и това прави продукцията неконкурентоспособна. След среща със служебния премиер Стефан Янев работодателите заявиха, че се съмняват в злоумишлени действия и изкуствено създаван дефицит на пазара.Те настояха за оставките на ръководители на държавната енергетика, включително на ТЕЦ "Марица Изток 2", както и анализ на действията на ЕСО.

Според Васил Велев е очевидно, че в този състав управлението на енергийния сектор в България няма волята, знанията, желанието да се справи с проблеми, има зависимости от трети места, а ако бъде решена ситуацията в момента, то ще е за кратко време и частично, колкото да няма протести, а след известно време ще „избухне“ отново, както вече се е случвало.

Целия разговор вижте в продължението в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
3
 
0
 
25
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
абе ***... основния ми проблем е, че коняри и овчари бяха назначени да ни управляват от изток, настанихте се в софия и още смрадта от вас не може да се разсее, още смърди на конски фъшкии... Ами ако не беше партията, която грабеше народа за да има за овчарите... ти къде щеше да си бе селски ? Последната дупка на шумкарското село от което си се дотъркалял... да не говоря че Видин по това време в ставнение със селото ти е бил като Виена до Волуяк!
2
 
5
 
24
Mavi Goz до: khao
преди 2 месеца
Проблемите ти са много, няма да ги изреждам. Само ще отбележа, защото ти постоянно набъркваш в дискусията партията, че ако не беше тази партия, *** и баща ти никога немаше да мигрират от зачуканото видинско село до съответното ВУЗ, а от там да се реализират в град Видин като учител и инженер, съответно напълно на разноски на партията (щото по онова време партия и държава беха едно), а после и тебе безплатно да те изучат до софийско ВУЗ, където изведнъж селското грозно социалистическо пате, грабнало безплатната диплома, се видяло в одеждите на истински капиталистически лебед. Или, както казва народът: не отваряй на кьорав мокър влах очите, оти като прогледне, първо ще бръкне твоите да извади!
4
 
0
 
23
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
проблема ми е че споря с много глуупав човек, който компенсира с надуто самочувствие... и във физика, и в химия... къдет се сетиш, все те хванах в липса на основни знания.. и ти щеше да пасеш коне като дядо ти ако не беше дошла партията да те "изучи" и работа да ти намери...
2
 
4
 
22
Mavi Goz до: khao
преди 2 месеца
Не, Смарти! Пак ме бъркаш с дедо си. Проблемът ти е хардуерен - генът ти е селташки, некачествен, чипът ти е още с ЕПРОМ и не подлежи на ъпгрейд, биосът ти се е бъгясал от претоварване с много неподходящи за него интелектуални честоти в интензивна градска среда. От там и операционната ти система не се стартира - биосът ти не разпознава периферията. Пълна дезинтеграция и обърквация на обективни параметри, факти и събития. Тва е. Иначе, докато сайтът не стане платен, можеш да си дрищите на воля със Стоеня, Ватенката и останалите - все инвеститори в сополени топчета.
2
 
2
 
21
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
абе неграмотен коняр, мистър смачкан пагон... Знам кво става ако се прецака биоса, но очевидно ти не знаеш и в опита си да се изкараш умен, отново защити тезата ми... че цял живот си я карал с връзки от партията майка ! Искаш да кажеш ако ми се прецака операционата система, а не биоса... глуавийй кАманист!

Още от Bloomberg TV
Владислав Янков: София все повече навлиза на картата на дигиталните edge услуги