Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Васко Начев: Интересното на газовия пазар у нас тепърва предстои

Изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис ще внесе глътка свежест, коментира енергийният експерт

гледано: 3567   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Интересното на газовия пазар в България се измести във времето, но тепърва предстои през 2022 г., когато ще бъде завършен терминалът за втечнен газ в Александруполис. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис ще внесе глътка свежест в посока диверсификация и конкуренцията на газовият пазар в България“, каза гостът.  

„Но до 2022 г. ние сме хванати за гърлото, както се казва, тъй като съгласно договора ни с „Газпром“ 90% от количеството на газта, която се потребява в България, трябва да бъде доставяна от там“, посочи той.

Начев заяви, че изграждането на интерконектора между Гърция и България няма да бъде завършено преди май 2021 г., затова трябва да се търси алтернативен вход на този газ. А такъв може да реверсивната връзка на Сидирокастро/Кулата.

„Според мен май е оптимистичният вариант“, каза още Начев.

По думите на госта изграждането и пускането в експлоатация на проекта „Балкански поток" няма отношение към доставките ни от „Газпром“.

„Въпреки че се говори за разширяване на газопреносната мрежа на България, на практика става въпрос за разширение само на транзитната част от газопреносната система, а вътрешната газопреносна система има капацитет да поеме много повече газ“, каза експертът.

Според Начев ключът дали „Балкански поток“ ще заработи се крие в това дали ще бъдат пуснати двете компресорни станции, които трябва да обслужват трасето в България.

„Ако се намери вратичка от страна на американците, тъй като те са доставчиците на тези станции, може и да заработи. Ако там обаче се случат така нещата, че американците откажат, ще стане един газопровод, без да е осъществено съответното налягане на наша територия и на практика става неизползваем“, смята той.

Целият коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor"  може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Пазарите вече оценяват на по-ниска вероятността за вдигане на лихвите