IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелски генерал призова за бунт срещу Мадуро

Трябва да намерим начин да се отървем от страха, да излезем на улиците, да протестираме, твърди генерал Рамон Рангел

09:25 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Във Венецуела очевидно старши военен представител се опълчва на президента Николас Мадуро. Генерал Рамон Рангел призова в неделя във видео, публикувано в YouTube, въоръжените сили на латиноамериканската страна да се разбунтуват срещу Мадуро.

„Трябва да намерим начин да се отървем от страха, да излезем на улиците, да протестираме и да се стремим към военна единица, която да промени тази политическа система. Време е да се надигнем“.

По думите му венецуелското правителство се контролира от „комунистическата диктатура в Куба“, един от най-близките съюзници на Мадуро.

Рангел добави, че е генерал от военновъздушните сили. Във видеото той е облечен в костюм. В ръка държи издание на конституцията.

Според Ройтерс е слабо вероятно този призив да наклони везните. Други офицери, които се отрекоха от Мадуро, избягаха от страната, а военното ръководство продължава да е на страната на президента, отбеляза агенцията.

В Twitter ръководителят на военновъздушните сили на страната Педро Юлиаяч публикува снима на Рангел с надпис „предател на венецуелския народ и революцията“.

Военни твърдят че Рангел е сред офицерите, избягали през април в Колумбия.

Мадуро се бори в продължение на месеци с лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за преходен президент и е признат като такъв от много страни. Военните играят централна роля в конфликта. Гуайдо призова за преврат, но досега само няколко високопоставени войници са откликнали на призива му. Изрична подкрепа за Гуайдо Рангел не изразява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още