Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Весела Чернева: Геополитическите заплахи пред ЕС продължават да са на дневен ред

За да има Европа обща отбрана, трябва да има и общ арсенал, твърди заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика

гледано: 1888   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Геополитическите заплахи пред ЕС продължават да са на дневен ред и за тях на този етап няма решение. Европа все по-трудно намира мястото си и в тежкия икономически сблъсък между САЩ и Китай. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София.

Тя добави, че именно поради тази причина е важно, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спомена европейската отбрана по време на речта си относно бъдещето на Европейския съюз.

Припомняме, че Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на ЕС и очерта водещите инициативи, които ЕК планира да предприеме през следващата година. Сред тях са продължаване на усилията за ваксиниране в Европа и ускоряване на ваксинациите в световен мащаб, работа с глобалните партньори за преодоляване на недостига на финансиране за борба с климатичните промени, осигуряване на по-справедливи условия на труд, както и на повече възможности за младите хора в Европа. 

Още по темата

"Единият проблем е свързан с военните поръчки. В Европа има няколко страни-производителки на оръжие и техника, които ще трябва да се разберат да има общ пазар. В момента това се случва на национално ниво. За да има Европа обща отбрана, трябва да има и общ арсенал. По-големият проблем е политическата воля. ЕС има съответните сили и възможности, но те не могат да бъдат използвани, ако няма политическа воля в съюза", каза гостът.

Някои анализатори критикуваха речта на Урсула фон дер Лайен, тъй като в нея не бяха споменати страни като Полша, Унгария, Китай и Русия.

От думите на госта стана ясно, че споменаването на отделни страни в подобен тип речи се избягва. Миналата година беше изрично спомената Беларус, след като в страната президентските избори бяха фалшифицирани от Александър Лукашенко. Тогава председателят на ЕК изрази солидарност с Беларус.

"По подобен начин сега Урсула фон дер Лайен спомена Афганистан, където Европа разбира за случващата се криза със сигурността и че има вероятност хората там да станат жертви на новия режим. Страни като Полша и Унгария не могат да бъдат споменати, защото нито една държава-членка на ЕС не се назовава в подобен тип речи", каза Чернева.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 1 месец
За да се реши проблем, първо трябва да се определи. Та, каквяо да разбираме под 'Геополитическите заплахи пред ЕС'? Кои са те? @КОЙ ги дефинира, КАК ще ги решим?..
0
 
3
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Когато жените запачнат да дават акъл за отбраната и въораженията, нещата наистина са много, много зле. Кои неща ли? Нека всеки сам да си отговори.
8
 
3
 
5
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакай ти да гръмне долара....както чака и недочака дядо ти, после баща ти, а сега и ти. Пруготви си и сопата да нападнете и най-близката мандра, като настъпи часа.
4
 
5
 
4
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
Но да, има надежда тия години цирка да събира шапито-то.
3
 
6
 
3
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
Абе не гръмне ли долара, цирка ще ти продава доброзорлем билети..

Още от Bloomberg TV
А. Баева: От началото на пандемията са фалирали 15% от ритейл компаниите