IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК дружествата са занижили инвестициите в плановете си за развитие

Без инвестиции не може да се постигне основната цел на реформата - подобряването на качеството на услугата, смятат от КЕВР

10:38 | 14.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

ВиК дружествата, които представиха своите петгодишни планове за развитие пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), са предвидили необосновано високи разходи по някои пера, но са занижили инвестициите, което няма да доведе до подобряване на качеството на услугата. Това коментира експертът от Комисията Ивайло Касчиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че в своите планове дружествата са направили и доста грешки, но определи това като очаквано, защото в последната година са направени и големи нормативни промени, свързани с водната реформа.

Експертът припомни, че в новата ОП "Околна среда" са предвидени "пари срещу реформа" и водният сектор няма да получи безвъзмездните европейски средства, ако не изпълни очакваните подобрения.

Реформата започна с промени в Закона за водите от 2009 година, които предвиждат ВиК дружествата да бъдат публична собственост и активите им да бъдат извадени от общините. Те ще бъдат управлявани от специално създадени асоциации.

До 2013 г. обаче не е било направено нищо по тази реформа. Едва след натиска от Брюксел за реформите в началото на тази година са одобрени редица нормативни актове, посочи още Касчиев.

Целта е сега заедно с институциите - Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите, КЕВР и ВиК дружествата да подобрят качеството на услугата за гражданите, каза Касчиев.

Какво коментира още експертът за водната реформа можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още