IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Манев: 2019 г. ще доведе до рекорден брой IPO-та в САЩ

226 компании са обявили, че планират да излязат на борсата през тази година, твърди партньорът в Impetus Capital

08:40 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2019 г. вероятно ще се очертае като година, в която ще има изключително много първични публични предлагания на американския пазар.

226 компании са обявили, че планират да излязат на борсата през тази година. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Става дума за около 100 млрд. долара капитал, който ще бъде привлечен чрез първични публични предлагания на американския пазар. Това не се е случвало от 1999 г. Ще бъде рекордна година, като пазарът го очаква“.

Няколко от компаниите „еднорози“, чиято пазарна капитализация отдавна е надвишила 1 млрд. долара, планират да излязат на борсата на цени, близки до последното им предлагане, коментира той.

"Сред тях е операторът на дигиталната платформа за краткосрочно отдаване под наем на жилища Airbnb. Очакваната капитализация на компанията е около 31 млрд. долара".

От друга страна, американската компания за споделени пътувания Uber очаква по-висока цена с между 50% и 100% спрямо последното им финансиране, отбеляза Манев. При Palantir се очаква да излезе на паркета със 100% горница над частното финансиране, пояснява специалистът. 

Той обърна сериозно внимание на Uber, за която каза, че главният въпрос на пазара ще е дали компанията наистина създава полезност за толкова много пари на фона на стагниращите суми при последните ѝ набирания на финансиране. 

Вижте видео материала с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още