IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винопроизводителите приветстват поевтиняването на австралийския долар

От потребителска гледна точка би могло да се очаква понижение на цените, посочва експерт

13:44 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството на вино е един от основните поминаци в Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производството на вино е един от основните поминаци в Австралия. Снимка: Ройтерс

Винопроизводителите в Австралия приветстват понижението на австралийския долар в последната година, защото благоприятства бизнеса им, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на Bloomberg.

„Спадът му е много добър. От 2007 г. насам курсът се беше покачил с 30% спрямо конкурентните валути и това създаде трудна търговска среда за нашите вина и суровини. Сега в сектора цари предпазлив оптимизъм за структурната корекция, която наблюдаваме. Въпреки че реколтата е богата, качеството е много високо. Три от последните четири реколти бяха изключителни. От потребителска гледна точка би могло да се очаква понижение на цените, но запазване на качеството“, коментира Пол Евънс, президент на Австралийската федерация на винарите.

По думите му ще са нужни около 12 месеца, за оценяване на ползите от тази корекция, за да може индустрията да се възползва.

„Реколтата от 2013 г. е по-богата от миналогодишната. Убедени сме, че произвеждаме твърде много и правим изчисления между предлагането на грозде и търсенето на австралийско вино. Валутният курс ще помогне, но трябва да работим с потребителите и дистрибуторите на традиционните и развиващите се пазари в Азия, за да пленим отново въображението на клиентите и да им напомним за качествата на австралийското вино. След 2007 г. загубихме много пазари, заради влизането на нови производители от Чили и Аржентина. Сега трябва да напомним на света колко е хубаво австралийското вино“, отбеляза още Евънс.

„Австралийските сортове, сира, каберне, шардоне са най-интересните сортове. Ние обаче произвеждаме и много висококачествени нови сортове като Санджовезе и „Пиро гри““, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още