Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Владимир Чуков: Религията e все по-силен фактор в отношенията в Близкия изток

Тя може да има и конкретни приложения във военните действия през последните години, коментира арабистът

гледано: 2025   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Влиянието на религията в динамиката на отношенията в Близкия изток се увеличава. Колкото сте по-близо до Йерусалим, толкова по-силен фактор е тя при определянето на политическите действия. Това каза пред Bloomberg TV Blgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Той представи новата си книга - "Израел между евангелизма и джаафаризма", която изследва генезиса, есхатологията и връзката между тези религиозни течения, както и влиянието им върху събитията не само в региона, но и в съвременните геополитически процеси. 

Още по темата

"11-дневната война между Израел и Хамас е буквално следствие и пример за този вечен конфликт, като имаме предвид, че палестинските организации "Хамас" и "Ислямски джихад" са ирански проксита", каза професор Чуков.

Религията може да има и конкретни приложения във военните действия през последните години, коментира гостът и посочи акциите на “Хизбула” в Сирия и действията на хутите в Йемен срещу Саудитска Арабия. “Това е иманентният сблъсък между сунити и шиите, между Саудитска Арабия и Иран”, обясни той.

Точката на колизия между двете малцинствени течения, в рамките на двете големи религиозни семейства (християнството и исляма), е генезисът на най-стария и според госта вечен конфликт, който "трови живота не само в Близкия изток, но е и конкретизиране на двете антагонистични течения в сблъсъка на цивилизациите" (по Самюъл Хънтингтън).

Есхатологията и докриналният фундамент на религиозните идеологии определят не само исторически процеси, но и серия от значими и любопитни детайли в съвременните събития.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Васил Стефанов: Цената на заема за "ЧЕЗ България" отговаря на пазарната