IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Глигоров: Връзките между балканските страни ще стават все по-силни

Договорът за добросъседство между Скопие и София е позитивен ход, заяви икономистът

09:42 | 12.07.18 г.
Владимир Глигоров: Връзките между балканските страни ще стават все по-силни

В бъдеще ще видим засилена интеграция между балканските страни в сферата на туризма, културата и индустрията. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Владимир Глигоров, икономист от Виенския институт по икономика, син на първия президент на Македония след отделянето й от Югославия - Киро Глигоров. 

„Когато се наблюдават търговските взаимоотношения между Румъния и Сърбия, България и Македония, се вижда напредък и връзките между тези страни ще стават все по-стабилни“, каза той в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Гостът коментира и подписания през 2017 г. Договор за добросъседство между Скопие и София, като го определи като позитивен ход към подобряване на междусъседските отношения. „България, Македония и Сърбия са много близки езиково и етнически“, заяви  Глигоров.

Той отчете подобряване на ситуацията в Западните Балкани и коментира, че очакванията на бизнеса от региона са позитивни. От друга страна, населението остава песимистично настроено.

Той определи като разумно постигнатото споразумение между Скопие  и Атина за името на Македония. „Гърция може да бъде доволна, че Македония се ограничава в географски план, въпреки че тя никога не е предявявала териториални претенции. Това е важно и за България“, каза  проф. Владимир Глигоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още