IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Панев: Банките в Европа са поставени „под менгеме“

Не изключвам държавна намеса след стрес тестовете у нас, коментира председателят на СД на „СКАЙ Управление на активи“

08:48 | 08.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на СД на Владислав Панев.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Председателят на СД на Владислав Панев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банките в Европа са поставени „под менгеме“ заради средата, в която оперират, и която не предоставя големи възможности за печалби, тъй като ниските лихвени проценти „изяждат“ голяма част от приходите.  Това коментира председателят на Съвета на директорите на „СКАЙ Управление на активи“ АД Владислав Панев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 7 август.

Според него именно несигурността относно това откъде ще дойде печалбата за банките отблъсква инвеститорите и затова акциите в европейския банков сектор поевтиняват сериозно от началото на годината.

Впечатляващата печалба на банките в България през първото полугодие кореспондира с желанието им да подобрят капиталовата си база в контекста на проверката на качеството на активите и стрес тестовете, резултатите от които Българска народна банка ще оповести на 13 август, коментира Панев. 

„Ако стрес тестовете покажат, че банките имат нужда от набирането на допълнителен капитал, то той би могъл да бъде по-малък“ заради добрите финансови резултати към 30 юни 2016 г.

Владислав Панев не изключва използването на държавни средства „при липса на достатъчно капитал в някои банки и липсата на възможност той да бъде финансиран чрез увеличение на капитала или допълнителни емисии“. Финансистът предполага, че, ако се стигне до правителствена намеса, ще бъде похарчен поне половината от резерва, който кабинетът задели от изтегления през март външен дълг за 2 млрд. евро.

Според председателя на Съвета на директорите на „СКАЙ Управление на активи“ АД банка, изпитала капиталов недостиг, е малко вероятно да потърси средствата през Българска фондова борса. Все пак той не изключва категорично такъв вариант, но всичко зависи от нужните средства, но смята, че банките ще са „единици“.

„По-скоро идеята ще е или да се търсят големи потенциални инвеститори, да се стигне до национализация или разделяне на бизнеси. Всичко е на масата в зависимост от резултатите“, каза той.

„Държавното участие по принцип е крайна мярка, но по-скоро ще се наложи, отколкото няма да се наложи“, допълни финансистът.

В рубриката „Актив на седмицата“ Владислав Панев и водещият Свилен Колев разгледаха изменението на цените на акциите на банките, които не се представиха особено добре на стрес тестовете, проведени от Европейския банков орган.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов акцентира върху данните за икономиката на Китай, еврозоната и България. Той направи обзор на сезона на отчетите в технологичния сектор и сподели пазарните прогнози за финансовите резултати на китайския онлайн търговец Alibaba.

Цялото предаване гледайте във видеозаписите:

Част I

Част II

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Имаше едно законче против банкова паника по което ми триеха доста по-безобидни коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още