IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече стартъпи създават решения за енергийна ефективност

През последните 5 години в България такива инвестиции са направени в над 200 стартиращи компании, твърди експерт

14:42 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все повече стартъпи създават решения за енергийна ефективност

Много стартиращи компании създават решения за енергийна ефективност на домакинства и индустриални предприятия. Започването на дейност в областта на енергетиката е по-лесно сега в сравнение с преди.

Това е мнението на Даниел Томов, един от основателите на фонда за рисков капитал Eleven, споделено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той смята, че енергийната ефективност е едно от най-големите предизвикателства не само в нашето общество, а по цял свят и ще продължава да бъде едно от глобалните предизвикателства за следващите години.

„Обикновено стартиращите компании се захващат с подобни предизвикателства и търсят решение на тези казуси.

Нормално е да има много стартъпи, които се впускат в тези начинания“, посочи експертът и информира, че през последните пет години в България такива инвестиции са направени в над 200 стартиращи компании.

„Примерите за компании, които успяват в различни сфери, не само в енергийна ефективност, са много“, подчерта Даниел Томов.

Марина Кирова, икономически съветник към Представителството на Европейската комисия в България, напомни, че „Инвестиционният план за Европа“ е едно от най-мащабните начинания на ЕС за стимулиране на инвестициите.

„При него разликата с традиционните инструменти, които сме свикнали да се използват – грантовите схеми, е това, че се използват гаранции, предоставени от страна на ЕС и Европейската инвестиционна банка, които после се предават на търговските банки“, поясни Кирова.

Тя посочи, че по този начин търговските банки могат да се възползват от тази поета част от риска и да прехвърлят ползите за крайните бенефициенти чрез по-ниски лихви или по-ниски нива на обезпечение, които се изискват от бизнеса.

„Улеснява се бизнесът да кандидатства при едни по-изгодни условия и при една по-бърза процедура. В България много фирми се възползваха досега от тези възможности“, даде пример Кирова.

По думите ѝ България е на второ място по усвояване на средства по линия на този план спрямо размера на БВП в целия ЕС.

„Очаква се общо да бъдат генерирани инвестиции за над 1,5 млрд. евро и да се възползват над 6 хил. фирми от тях“, съобщи икономическият съветник към Представителството на Европейската комисия в България.

Как ще се възползва бизнесът от новите инвестиционни възможности? Какви са рисковете за стартъпите в сферата на енергийната ефективност?

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още