Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Въпреки Covid кризата Индия е атрактивна за инвестиции

Една от големите надежди за възстановяване на индийската икономика е възможно търговско споразумение с ЕС, твърди Калин Радев

гледано: 2376   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Индия остава атрактивен за инвестициите пазар въпреки моментните трудности, свързани с голямото огнище на коронавирусната пандемия там. Това мнение изказа в ефира на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Калин Радев, председател на Индийско-българската бизнес камара.

Официални данни за българо-индийските бизнес отношения няма, но предварителните неофициални данни отчитат 10% спад. „Не е добре, но на фона на пандемията бих казал, че е един устойчив стокообмен - очаква се да бъде около 350 млн. лева. За Индия ние изнасяме много неща“. 

Още по темата

Индийският износ също показва признаци на възстановяване. През април експортът на страната е нараснал с близо 200% спрямо същия период миналата година. Основен принос за това имат скъпоценните камъни, бижутата, продукция от машиностроенето и нефтопродукти, стана ясно от разговора.

Радев коментира и актуалната пандемична ситуация в основният вносител на суров петрол.

„Очаква се ситуацията да бъде овладяна до няколко седмици. Индия има седмица да изготви план за действие", напомни гостът. Той отбеляза, че разликата между първата и втората вълна в Индия е това, че сега бизнесите работят.

„В крайна сметка това е един избор на баланс - как биха се измерили последствията, ако бъде затворен бизнесът? Много е трудно да се правят такива избори, не искам да съм на мястото на никой, който ги прави“, добави той.

Индия е сред най-засегнатите страни в света от новата вълна на пандемията. Само за последното денонощие са регистрирани над 410 хил. нови случая на заразени с коронавирус и близо 4 хил. новопочинали.

„Ситуацията наистина е много тежка, честно казано, толкова тежка не е била никога. Искам да се обърна към всички български фирми, които биха могли да помогнат с медицинска техника, препарати, в момента има забрана за изнасяне на кислород, но контейнери за изнасяне на кислород, бутилки – всичко би било от полза. Да напомня, че Индия беше от първите страни, които помогнаха на България, когато трябваше да се доставят маски“, каза Радев.

На този фон тази събота в Португалия лидерите на ЕС и Индия ще проведат среща, като един от акцентите е укрепване на стратегическото производство в областта на търговията, технологиите и свързаността.

На виртуалната среща на върха, планирана за тази събота, европейските държавни и правителствени ръководители възнамеряват да възобновят с премиера на Индия Нарендра Моди търговските преговори, прекъснати преди осем години. Това е считано и за сигнал за добра воля. Предвижда се и партньорство в областта на инфраструктурата, европейско-индийска инициатива за изграждане на мостове, тунели и влакови маршрути.

„Това е една от големите надежди за възстановяване на индийската икономика. Индия се надява да има споразумение с ЕС за свободна търговия, премахване на данъци и други такива мерки, които биха дали възможност на страната да изнася много. Тези преговори текат от много време. Факт е, че липсата на споразумение не е добра нито за Европейският съюз, нито за Индия“, поясни още гостът.

Идеята на споразумението е  обединяване на усилията, за да се разработи алтернатива на китайската инициатива „Път на коприната“. Какво още каза Радев по темата вижте в цялото видео.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Йордан Йорданов: Туристическият бранш е разединен