IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното потребление няма да е двигател на икономиката тази година, твърди икономист

Не се създават условия за бизнеса, така че да привлича нови инвеститори, смята Мика Зайкова

12:53 | 21.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вътрешното потребление няма да бъде основен двигател на икономическия растеж в България през тази година. Това каза икономическият експерт Мика Зайкова в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя се мотивира, като посочи, че повече от 53% от хората получават доходи, които са под необходимия минимум - под 560 лева на човек месечно по данни на КНСБ. В същото време икономистът подчерта, че инвестициите значително намаляват - при 6,8 млрд. през 2008, в момента те са от порядъка на 250-300 млн. лева, посочи тя, позовавайки се на данни на НСИ за първото полугодие на 2016 г. 

Не се създават условия за бизнеса, така че да привлича нови инвеститори, смята Зайкова.

„Евросредствата ще свършат след време, но частните инвестиции трябва да бъдат привлечени по някакъв начин”, каза икономистът. Зайкова уточни, че вместо това се правят лобистки промени в ключови закони, които допускат „бандити до обществените поръчки или фирми под шапката на политически чадър”.

Според Зайкова образователната реформа в момента също не е в полза на икономиката ни. С промените в Закона за образованието ще се произвеждат кадри, които няма да могат да намират реализация на пазара на труда предвид липсата на необходимост от умения вследствие на бъдещата автоматизация на услугите.

Според специалистите и министрите по иновациите на членуващите в ОИСР държави четвъртата индустриална революция е напът да се случи до 3-4 години, коментира Зайкова. В същото време догонващите страни като България далеч не са подготвени за нея, отбеляза икономистът. 

„Голяма част от българския износ на резервни части е насочен към компании като Siemens, чиито разработки и технологии ще позволяват 98% роботизация на производството на автомобили след 3 години", даде пример тя. 

Още от разговора може да проследите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още