IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във философията на комуникацията е ключът към успешната реализация

Ефективните комуникации са базирани на добра психология и принципи на въздействие, посочи предприемачът Михаил Стефанов

15:37 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комуникацията е като дишането. Всеки може да говори, но въздействащата комуникация е по-дълбока и си има своите принципи и правила. Това подчерта предприемачът Михаил Стефанов в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Комуникацията се случва между хора, не между отдели. Комуникацията е сложен човешки процес. Основното "счупване" се получава, когато не комуникираме с мисъл помежду си. Най-важният в комуникацията е другият човек, защото ние целим да повлияем на него. Просто е за разбиране, но е трудно за преодоляване, коментира той. "Високото его създава пречка. Ефективните комуникации са базирани на добра психология и принципи на въздействие", посочва Стефанов.

Предприемачът смята, че комуникацията трябва да бъде ясна за хората, които я потребяват.

"Производствените звена говорят на различен от език от другите звена, например. Висшите мениджъри и лидери следва да строят мостове в общуването", посочи мениджърът и добави, че водачът трябва да има ясното разбиране за хората и представа за бъдещето. "Хората се увличат от визията. Ако си представим това пътуване като мост, то този мост се крепи на четири стълба. Първият стълб е обичта, следващият е свободата", посочи още Стефанов.

Мнението му е, че свободата е вътрешното разбиране на водача и никой не е длъжен да го следва. „Водачът трябва да се научи да води свободни хора от позицията не на власт, а на авторитет, идващ от грижата, свободата и вярата в потенциала. Последният стълб е предизвикателството – корекция на поведението, оптимизацията на работата. Универсално добър водач няма – той трябва да се концентрира върху силните си страни", разкри философията на общуването предприемачът.

Повече от разговора с Михаил Стефанов вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още