IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За мечтите и парите

В България има изключителни условия за развитие на алпинизъм, твърди първата българка, стъпила на Еверест

21:03 | 27.01.21 г.
За мечтите и парите

Алпинизмът е такава страст и мания, че един катерач винаги намира начин да попадне на мястото, за което мечтае. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria юристът Петя Колчева, която е и първата българка, стъпила на Еверест.

Investor.bg припомня, че на 16 януари първото зимно изкачване на осемхилядника K2 вече е факт. Това бе послдният връх от т. нар. „Хималайска корона“, който не бе покоряван през зимата. Подвигът бе извършен от непалци, шерпи, които бяха част от 3 различни екипа, но стъпиха на върха заедно, като един отбор. В момента в подножието на втория по височина връх на планетата има десетки експедиции в опит да повторят това постижение. Българинът Атанас Скатов също е там. Преди дни той завърши поредна част от аклиматизацията си, но към момента времето в района е лошо и изкачванията са преустановени в очакване на по-добри дни. 

Колчева разказа още, че има различи начини за финансиране на експедиция. За пример посочи, че вариант е да се организират държавни експедиции с публични средства или такива, финасирани чрез спонсори, на които алпинистите се отплащат с разпространяване на рекламни послания и популяризиране на дадени продукти. Друг вариант е чрез собствено финансиране, обясни гостът. 

Познаването на планината, опит и подготовка, и добрата преценка кога да продължиш и кога да се върнеш комплексно водят до успеха на една експедиция, добави Колчева.

Тя призна, че ролята на шерпите във височинния алпинизъм е безмерна. Новите поколения шерпи сега надскачат по възможности, опит, сила и воля западните алпинисти, заяви гостът.

„Подготовката за изкачване на 8-хилядник изисква алпинистът да придобие нужните технически умения и знания за оцеляване във високата планина, да се справя със сложния терен и самото изграждане на лагерите и оцеляването в тях“, обясни Колчева.

„Ходенето на осемхилядник не трябва да бъде самоцел, а начин на живот“, категорична бе тя.

Според нея в в България има изключителни условия за развитие на алпинизъм, основно в Рила, Пирин и Стара планина.
„Много деликатна е преценката между това да постигаш целите си и това да останеш жив“, каза още гостът.
По думите ѝ е много важно да се концентрираме върху обучение, взаимопомощ и работа в групa, като в България това е много добре развито.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още