IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсеният въздух убива около 10 хил. души у нас на година

Той е един от десетте най-големи риска за здравето, казва доц. д-р Михаил Околийски

22:42 | 31.05.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) оповести 10-те най-големи риска за здравето. Зад тях стои сериозна научна обосновка и изследвания на смъртността, заболеваемостта и и дните, прекарани в нетрудоспособност.

Всяка година около 10 00 души в България умират в резултат на влиянието на замърсения въздух. Другите са класически незаразни хронични заболявания като рак, белодробни респираторни заболявания и такива на на сърдечно-съдовата система. ХИВ също попада в топ 10.

Това заяви доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Една голяма група са незаразните хронични заболявания, като в тях България е една от страните, засегнати най-много в европейския регион на СЗО, защото тук са най-ниските нива на физическа активност, на неупотреба на тютюневи и алкохолни изделия, на превенция на тези заболявания, както и на тоталната липса на здравно образование в училищата. Друг огромен проблем е грипната епидемия. Под 5% от населението се ваксинират срещу грип. А грипът отнема и животи".

Случаите на морбили у нас зачестяват, въпреки че не е епидемично ниво, то все пак е тревожно високо, уточни гостът.

Универсално здравно покритие в сърцето на философията на СЗО означава всички хора да получат достъп до здравни услуги, без това да затрудни икономическия им живот, твърди доц. д-р Околийски.

"Министерството на здравеопазването заедно със СЗО успя да финализира национална програма за антибикробната резистентност, която ще бъде приета през юни. Тя ще се опита да се справи с проблема относно предписването на антибиотици по предназначение. Тази програма касае и ветеринарния сектор. Другото е да се разработват нови антибиотици, за да се справят с все по-мутиращите бактерии. Процесът е скъп и трудоемък".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
нещо кат глеам не е въздуха Тъпанастори .... а е ваща Вакханалия и Шизофрения ...http://worldpopulationreview.com/countries/bulgaria-population/Bulgaria Population GrowthBulgaria's population continues to decline since its peak of 9 million in 1986. With a high death rate, low birth rate, and negative net migration, the decline is expected to continue throughout the 21st century. Interestingly, Bulgaria (along with Latvia) is one of only two countries with a lower population today than in 1950.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"Всяка година около 10 00 души в България умират в резултат на влиянието на замърсения въздух."Не са 10 00 души на година, а 10 000 души на година (около 1:30 във видеото се казва десет хиляди, не хиляда).Хората се отнасят изключително безотговорно като упорито отказват да носят дихателни маски или противогази по време на смог. Даже съм виждал как бутат колички с малки деца в парка в условията на смог.Имайте предвид, че докторските маски не ви предпазват от смога, трябва дихателна маска, която плътно прилепва и не подушвате през нея мириса на смог (или противогаз).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
а здравеопазването и мизерията х 100 000 на година ама дреме ви хуйя нали е важен "замърсения въздух" то нема кьорав завод те лъжат тука кат доллни циггани ..... и сме първенци по смъртност ама не от въздуха ....Високата смъртност в България - заради сърдечносъдови проблемиhttps://***/health/visokata-smartnost-v-balgariya-zaradi-sardechnosadovi-problemi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
redcretin
преди 4 години
Стига пречи на естествения отбор, не ги ли виждаш че се кефят да дишат мръсотия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Екотерористи се вика на тия дето злоупотребяват с Екологията, като Тома Белев например дето не дава да се направят писти на Банско или на тия дето заради някакъв рядък вид *** искат да оскъпят магистрала с 20 милиарда, а не на *** дето горят гуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
fon
преди 4 години
И каква е ползата - да дават толкова пари за непушещи автобуси, щом само един кaтун пуши и трови колкото три Икаруса? -----------------Абсолютно съм съгласен. На първо място трябва да се атакува най-големия замърсител, който може да се отстрани с най-малко пари, което не се наблюдава. Много се ядосвам като ми говорят как ще намалят шума с няколко милиона по програма за летището, а под прозореца ми форсират няколко мотоциклетиста с изрязани ауспуси и никой не ги закача, защото няма как от това да се усвои и лев по каквато и да е програма.Тя Фандъкова започна да си прави реклама вече с някакви розички, а трябва първо да ни обясни какво прави с мърсотията, шума, липсата на паркинги, на обществен ред ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Между другото сайта който пуснаха оня ден, доста недодялан според мене е тукhttp://eea.government.bg/kav/Гледайте го и ако районът ви е много мръсен се възмущавайте. Това е вашето здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Напълно е така, Фонов - но каква полза от тия харчове за екология, щом институциите не смеят да дисциплинират екотерористите? Не може някакви гъгнивци да палят гуми, да опушат и изпоизтровят цял район (това се случва периодически в Сердика), хората да подпалят спешният телефон - да дойдат ушовци - но само да гледат отдалече и плахо да подвикват на представителите на особеният етнос, че това не е хубаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Точно така, Добов. И каква е ползата - да дават толкова пари за непушещи автобуси, щом само един кaтун пуши и трови колкото три Икаруса? Не е ли по-логично да се реши проблемът с отвратителните? А не Ушо да обяснява как те си горели гуми в "техните" дворове и "нищо не може да се направи" или че "пишем им актове, ама те не ги плащат"? Да, ако не бе тоя проблем - въздухът - по-чист. И да - метрото помага за това - или поне компенсира разрастването на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
fon
преди 4 години
фините прахови частици са изключителна гадост. *** и виж в пулмологията какво става с белите дробове на работещите в прах, ако не знаеш какво е Ад. А лекарите казват, че те са основна причина и за хващане на рак. Нали преди се използваше азбест и го забраниха точно затова.Хора, държавата ни вече не е толкова бедна и не упорствайте, ако за екология се похарчи и някой друг милион. Важно е от него да не се краде и да има реален ефект. Не после да ходите по болници и да ревете, включително и за децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още